Rezerves kapteinis par karaklausības atjaunošanu: izskatās pēc priekšvēlēšanu reklāmas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NBS rezerves kapteinis Sandris Bergmanis uzskata, ka obligātais militārais dienests nāktu par labu mūsdienu latviešiem, taču visas runas par iesaukšanas atjaunošanu ir pirmsvēlēšanu reklāma.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Runas par iespējamo obligātā militārā dienesta atjaunošanu Latvijā vairāk izskatās pēc priekšvēlēšanu kampaņas, sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves kapteinis Sandris Bergmanis radio Baltkom ēterā.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece intervijā LNT telekanāla raidījumam "900 sekundes" paziņoja, ka tuvākajā nākotnē Latvijā tikšot atjaunots obligātais militārais dienests.

Леонид Калныньш - Sputnik Latvija
Leonīds Kalniņš: obligātā iesaukuma atjaunošana nav iecerēta

"Redziet, aina ir sekojoša: spīkers apgalvo, ka ir jāievieš, NBS uzstāj, ka tam pietrūkst naudas, bet aizsardzības ministrs vispār klusē. Patiesībā, ar šo tematu saistīts liels skaits jautājumu, kam jāmeklē atbildes! Piemēram, kāda formātā notiks šīs dienests? Es personīgi iebilstu pret tā, kā tas notika 90. gados, kad iesauca uz 2 gadiem un neviens neko nezināja par šo cilvēku. Šī tēma jau cilāta ne reizi vien. Izklausās pēc priekšvēlēšanu reklāmas, kas pēc tām apklusīs. Pagaidām tas viss atgādina pirmsvēlēšanu kampaņu," — teica Bergmanis.

Tāpat viņš piebilda, ka priekšlikumu par militārā dienesta atjaunošanu atbalsta.

"Es to uztveru pozitīvi. Mums tagad ir tādi jaunieši, kas tikai sēž pie datora, viņiem nav nekādas motivācijas kaut ko darīt. Viss, kas dienēja, saprot, ko armija dara ar puisi. Tie, kuri ir dienējuši, zina, ka tas nāks par labu," — norādīja Bergmanis.

Gan politiķi, gan parastie pilsoņi laiku pa laikam pauž ideju par obligātā iesaukuma atjaunošanu. Tomēr aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis paziņoja, ka Latvija nevar atļauties ieviest obligāto militāro dienestu, jo tam vajadzīgi ievērojami resursi un attīstīta infrastruktūra, kuru Latvijas teritorijā nav.

Lietuva 2008. gadā atteicās no obligātā iesaukuma, bet no 2015. gada martā tas tika īslaicīgi atsākts. Pēc tam valstī bija vērojams jauniešu emigrācijas viļņa uzplūds.

Ziņu lente
0