Latvieši palīdzējuši uzvest "Salomi" Marijas teātrī

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Februāra sākumā Marijas teātrī notika operas "Salome" pirmizrāde, kuras iestudējumā piedalās "desants" no Latvijas: scenogrāfe Monika Pormale, māksliniece Katrīna Neiburga un modes dizaineru duets MAREUNROL’S.

RĪGA, 3. marts — Sputnik, Karīna Evansa. Milzīgie burti, kas veido vārdu "sapnis", melnie, sarkanie un baltie tērpi, daudzslāņu žaketes, amizantas videoprojekcijas, — tik neparastu skatuvisko risinājumu Štrausa operai "Salome" izdomājusi Latvijas inscenētāju komanda.

Bībeles stāsts mūsdienu interpretācijā, kurš sākumā iedvesmojis rakstnieku Oskaru Vaildu uzrakstīt lugu, bet pēc tam komponistu Štrausu — operu pēc tās motīviem, Marijas teātrī rāda jau ir trešo reizi. 1995. un 2000. gadā "Salomi" uzveda amerikāniete Džūlija Teimora un austrālietis Deivids Frīmens teātra mākslinieciskā vadītāja Valērija Gergijeva vadībā.

Tradicionālā labdarības Martas balle - Sputnik Latvija
"Martas balle": Latvija – ķeizarienes Katrīnas dzimtene
Šoreiz iestudējumu uzticēja opermūzikas skatuves debitantam — režisoram Maratam Gacalovam, kurš arī nav izticis bez "ārzemniekiem" — Latvijas radošās komandas. Tieši viņš izvēlējās scenogrāfi Moniku Pormali, kura strādāja kopā ar Alvi Hermani Maskavas Nāciju Teātrī "Šukšina stāstos" un ar režisoru Andreju Žoldaku Sanktpēterburgas Mihaila teātrī "Jevgeņijā Oņeginā".

Duetam MAREUNROL'S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) arī ir bagātā darba pieredze uz operas skatuvēm — Rīgā viņi veidojuši tērpus izrādēm "Rienci", "Jevgeņijs Oņegins", "Mihails un Mihails spēlē šahu" un "Makbets", bet Krievijā strādāja pie iepriekš minētā "Oņegina" Mihaila teātrī un, starp citu, par kostīmiem šai operai bija nominēti Krievijas teātra balvai "Zelta maska".

"Mūsu versijā "Salome" nav prostitūtas vēsture, kura kaislīgi vēlas Johanaanu. Mēs redzam lielo ideju sadursmi, kurā varoņi nonāk kā starp diviem dzirnakmeņiem. Salomes vēlme noskūpstīt Johanaanu — tā drīzāk ir vēlme apslāpēt jaunās patiesības balsi," — aprakstīja savu iestudējumu Marijas teātra vietnē režisors Marats Gacalovs.

Monika Pormale, savukārt pastāstīja ntv.ru, ka scenogrāfijas pamatā izmantojusi vārda, alfabēta, grāmatas dzimšanu, kas ir tik nozīmīga kristīgajai civilizācijai. Tieši tāpēc dekorācijas veidotas no lieliem burtiem, kas veido vārdu "sapnis". Tāpēc burtos, kas sastāv no logiem, redzamas kaudzes grāmatu, bet kora solisti tur rokās foliantus.

Российский театральный режиссер Сергей Землянский - Sputnik Latvija
Sergejs Zemļanskis: Rainis bez vārdiem un Pauls gangsteru komēdijā

Vārda tēma bija arī atspoguļotā slavenajā Salomes dejā- tā ir parādīta kā kaila ķermeņa videoinstalācija, uz kura projicē alfabētu, vārdu "sapnis" dažādās valodās un pat matemātiskās formulas.

Kā pastāstīja Sputnik modes dueta MAREUNROL'S dizainers Rolands Pēterkops, veidojot tērpus, Latvijas dizaineri ņēma vērā arī kopējo izrādes koncepciju.

"Mēs izvēlējāmies "tīras" krāsas — melnu, baltu un sarkanu, lai nekas nenovērstu skatītāja uzmanību no režisora idejām. Un, protams, mēs domājām par tērpu ērtību un aktieru drošību, jo daudzi no viņiem izrādes laikā dekorācijās-burtos atrodas lielā augstumā," — pastāstīja Pēterkops.

"Salomes" tuvākā izrāde Marijas operas teātrī notiks 31. martā.

Ziņu lente
0