Muļķība reizināta ar augstprātību: Ušakovs atbildējis Valsts valodas centram

© LETA © Ieva MakareМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Nils Ušakovs komentējis VVC mēģinājumu kārtējo reizi sodīt viņu par sarunām krievu valodā – šoreiz ar skolēniem "Ēnu dienā" Rīgas domē, kad viņš krieviski atbildējis uz krievu valodā uzdotiem bērnu jautājumiem.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs savā lapā Facebook tīklā publicējis " Dažus vārdus par Valsts valodas centru", kas nolēmis kārtējo reizi sodīt pilsētas priekšnieku par to, ka "Ēnu dienā" viņš ar skolēniem sarunājies krieviski. 

"Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass atvēris Feisbukā atsevišķu lapu krievu valodā, lai Igaunijas krievvalodīgie iedzīvotāji labāk varētu saprast valsts politiku, — raksta Ušakovs. — Berlīnes pilsētas mājaslapa ir vācu, angļu, franču, itāļu, ķīniešu, poļu, krievu un turku valodās. Parīzei profils Tviterī ir piecās valodās – franču, angļu, vācu, spāņu un ķīniešu. Ņujorkas Feisbuka lapa darbojas minimums četrās valodās – angļu, spāņu, franču un ķīniešu. Hilarija Klintone uztur savu Feisbuka profilu divās valodās – angļu un spāņu."

Viņš atgādināja VVC, ka pat " NATO rada speciālas struktūras, kuras informāciju par bloku un Rietumu valstīm varētu piedāvāt krievu valodā, jo alianse to uzskata par drošības jautājumu." Valsts valodas centra pārstāvis publiski paziņo, ka Rīgas mērs pat savā personīgajā Feisbuka profilā rakstīt drīkst tikai latviešu valodā, brīnās pilsētas mērs. Taču, "ja mērs savā personīgajā profilā raksta par kanalizāciju, tad tā jau ir valstiski nozīmīga informācija. Un pat personīgajā profilā tā drīkstot parādīties tikai latviešu valodā," turpina Ušakovs.

""Jēgpilni" paziņojumi no sērijas, ka mēram Feisbukā pat personiskajā saziņā jāraksta latviski, liek aizdomāties – vai tiešām šī ierēdne ir vietējā? Vai arī viņa pie mums atbraukusi kaut kur no demokrātiskās Āzijas? Vai arī viņa nav pamanījusi, ka padomju cenzūra ir beigusies reizē ar padomju varu pirms 26 gadiem?" — vaicā Rīgas mērs.

Pēc viņa domām, Latvija nekad nebūs drošībā, "kamēr labējās partijas turpinās īstenot pašreizējo politiku attiecībā pret valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem."

"Politiku, kuru var raksturot ļoti vienkārši. Kosmiska izmēra muļķība, kas pareizināta ar augstprātību. Savukārt, Valsts valodas centrs labējām partijām ir kā sava veida Tautsaimniecības sasniegumu izstāde – visu sasniegumu koncentrāts," — viņš uzsvēra.

Ušakovs norādījis, ka runa nav par 140 eiro sodu par krievu valodu Feisbukā, bet gan par Latvijas nākotni. Kā piemēru viņš minēja savu dēlu, kurš ar mammu runā latviski, ar tēti – krieviski, un zina jau četrus vārdus angliski. Ušakova dēlēnam patīk dejot gan Raimonda Paula dziesmas, gan "Mamutēna dziesmas" pavadījumā, stāsta politiķis.

"Kopš es vadu Rīgas domi, pašvaldības bezmaksas latviešu valodas kursus apmeklēja apmēram 9 000 rīdzinieku. Valdība un Valsts valodas centrs nekādus latviešu valodas kursus neorganizē," — noslēgumā atgādina Ušakovs.

Здание посольства США в Риге, Латвия - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība Latvijā sākusi runāt krieviski

Valsts valodas centrs jau mēģināja sodīt Ušakovu par saziņu sociālajos tīklos krievu valodā, taču politiķis VVC lēmumu apstrīdēja. Viņš paskaidroja, ka valsts valodas likums nenosaka, kādā valodā pašvaldībām jāsazinās ar saviem iedzīvotājiem ārvalstu sociālajos tiklos, tāpēc Valsts valodas centra lēmums tiks apstrīdēts.

Savas publikācijas sociālajā tīklā Facebook Nils Ušakovs raksta latviski un dublē krievu valodā. VVC ir izteicis pretenzijas arī par to, ka Ušakovs bieži izmanto krievu valodu uzrunās un saziņā sociālajos tīklos. Atbildē Rīgas mērs pajokoja – viņš paziņoja, ka iesniegs sūdzību VVC par vienu no Rīgas domē dzīvojošajiem kaķiem, kurš nepārvaldot latviešu valodu.

Ziņu lente
0