Lidosta "Rīga" noliedz, ka AAE vēstniecei prasīts novilkt musulmaņu tradicionālo tērpu

© Sputnik / Sergey MelkonovLidosta "Rīga"
Lidosta Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidostas pārstāve apgalvo, ka lidosta respektē pasažieru tiesības valkāt reliģisku apģērbu. Saistībā ar konkrēto situāciju vēstniece netika aicināta novilkt galvassegu vai kādu citu musulmaņu tradicionālā tērpa daļu.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) vēstniecei Latvijā Hananai Halfanai Obaidai Ali ai Madhani drošības kontroles laikā lidostā "Rīga" netika prasīts novilkt musulmaņu tradicionālo tērpu un galvassegu, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz lidostas Drošības departamenta direktora vietnieces Intas Smildziņas paziņojumu žurnālistiem.

Viņa uzsvēra, ka vēstniece esot aicināta vienīgi novilkt mēteli, kā arī viņa tika pārmeklēta ar rokām atbilstoši kārtībai, ko paredz Eiropas Savienības un lidostas "Rīga" drošības prasības, sacīja Smildziņa. Drošības pārbaudi un pārmeklēšanu ar rokām veica sieviete.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Atvieglo ieceļošanas nosacījumus augsta līmeņa speciālistiem, lai risinātu darbaspēka trūkumu

Pēc viņas teiktā, lidostas rīcībā nav arī informācijas, ka vēstniece būtu lūgusi pārbaudi veikt atsevišķā telpā. Lidostā šāda telpa ir pieejama.

Taujāta, vai AAE diplomāte izmantoja diplomātiskās priekšrocības, lai izietu atvieglotu drošības kontroli, vai arī darīja to standarta kārtībā, lidostas pārstāve norādīja, ka informāciju par konkrētiem pasažieriem sniegt nevarot.

Tāpat neesot atklājama informācija, no kurienes vēstniece ielidojusi un kāpēc veikta viņas pārbaude.

Smildziņa uzsvēra, ka visas drošības pārbaudes lidostā tiek veiktas, lai pasažieriem sniegtu maksimālo drošību.

Kā ziņots, laikraksts "Neatkarīgā" vēstīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija ir saņēmusi AAE notu par nepieņemamu situāciju, kādā lidostā "Rīga" nesen nonāca jaunieceltā vēstniece Hanana Halfana Obaida Ali ai Madhani, saskarsmē ar kuru lidostas drošības dienesta darbinieki neesot respektējuši musulmaņu tradīcijas un viņas diplomātisko imunitāti.

Lidosta Rīga. Ziemeļu piestātne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Taps lidmašīnu pasažieru reģistrs terorisma apkarošanas pasākumu ietvaros

Kad vēstniece ieradusies Latvijā, lidostas drošības dienesta darbinieki viņai pieprasījuši novilkt musulmaņu tradicionālo tērpu un arī galvassegu — hidžābu. Vēstniece norādījusi, ka to izdarīs tikai sievietes klātbūtnē un nost no svešu ļaužu acīm, taču šādu iespēju lidosta neesot piedāvājusi un no darbinieku puses esot sekojusi aizskaroša vārdu apmaiņa.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone, publiski izskanējusī informācija neattiecas uz robežpārbaudi, jo šajā konkrētajā gadījumā persona nešķērsoja ārējo robežu.

Hanana Halfana Obaida Ali ai Madhani ir pirmā AAE rezidējošā vēstniece Latvijā. Sākotnēji darbs noritēs pagaidu telpās, bet pēc tam tiks atvērta arī vēstniecība.

Ziņu lente
0