Kā Latvijas cietumos darbojas cenzūra

© Sputnik / Алексей ФилипповРешетка в колонии
Решетка в колонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik dienas cenzori izlasa simtiem vēstuļu, ko sūta Latvijas ieslodzītie.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Latvijas cietumos strādājošie cenzori ik dienas izlasa aptuveni 900 ienākošo un izejošo vēstuļu. Par to, atsaucoties uz la.lv teikto, vēsta portāls Mixnews.lv

Vēstule ir viena no galvenajām legālajām ieslodzīto iespējām sazināties ar ārpasauli. Kopumā desmit cietumos Latvijā cenzori ik dienas pārbauda aptuveni 900 tekstu.

Ieslodzītie cietumā - Sputnik Latvija
Brīvībā ar tīru sirdsapziņu un darbu

Lielos cietumos vēstuļu apjoms ir vērā ņemams. Piemēram, Rīgas Centrālcietumā cenzors izlasa 180 vēstules dienā, bet Daugavgrīvas cietumā – aptuveni 300 ziņu. Svētku dienās vēstuļu plūsma ir īpaši liela. Pie tam cenzori pārbauda, vai papīrs nav piesātināts ar aizliegtām apdullinošām vielām. Papīrs tiek pārbaudīts pēc taustes, apskatīts un apostīts.

Amatpersonas, kuru ziņā ir vēstuļu pārbaude, neapmeklē speciālus kursus, taču, ik dienas strādājot ar lielu skaitu vēstuļu, rodas iemaņas, kas ļauj ierēdņiem atpazīt gandrīz jebkuru rokrakstu.

Tā kā sabiedrība ir informēta par to, ka vēstules tiek pārbaudītas, cilvēki tikai retumis mēģina sūtīt šifrētas vēstules, taču dažkārt gadās, ka līdz ar vēstuli tās autori cenšas nosūtīt ieslodzītajam arī citus priekšmetus, piemēram, apdullinošas vielas, SIM kartes vai naudu.

Ziņu lente
0