Bijušais VID direktors ierosinājis ieviest nodokli par bagātību

© Foto : facebook.com / из архива Karlis KetnersVID bijušais ģenerāldirektors Kārlis Ketners
VID bijušais ģenerāldirektors Kārlis Ketners - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieviešana pēc progresējošās likmes veicinās vēl dziļāku noslāņošanos, uzskata Valsts ieņēmumu dienesta bijušais ģenerāldirektors Kārlis Ketners.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Nodokļu sistēma ir jāpārveido pilnībā, uzskata Valsts ieņēmumu dienesta bijušais ģenerāldirektors Kārlis Ketners, vēsta portāls press.lv, atsaucoties uz Dienas Bizness.

Pēc Ketnera domām, nav iespējams izvērtēt atsevišķus nodokļus, jo visai nodokļu sistēmai nepieciešamas reformas.

Евро - Sputnik Latvija
Ierosināts atbrīvot no dubulta nodokļu sloga materiālo atbalstu no ārzemēm

Bijušais VID vadītājs uzskata, ka iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieviešana pēc progresējošās likmes neatrisinās problēmas. Gluži otrādi, tas novedīs pie lielākas iedzīvotāju noslāņošanās

Ketners uzskata, ka efektīvāks būtu nodoklis par bagātību, kas ieviests vairākās ES valstīs, piemēram, Norvēģijā, Zviedrijā un Francijā. Pie tam jāņem vērā, ka cilvēkiem ar nelieliem ienākumiem var piederēt kustamais un nekustamais īpašums. Šādā gadījumā nodoklis jāpiemēro aktīvu neto vērtībai.

"Latvijā ir cilvēki, kuru ienākums nepārsniedz 1500 eiro mēnesī, taču viņiem pieder vērtīgi nekustamie un īpašumi un mantība. Ideja ir tāda, ka nodoklis jāpiemēro cilvēka aktīvu — zelta, zemes, mākslas priekšmetu — neto vērtībai," — uzskata Valsts ieņēmumu dienesta bijušais ģenerāldirektors.

Jāņem vērā arī pretējā situācija. Runa ir par kredītiem, tātad parādiem.

"Parādi ir jāatskaita no mantības vērtības. Tas ir taisnīgi, jo cilvēki ar kredītiem, pēc būtības, ir nabadzīgi cilvēki," — paskaidrojis Ketners.

Preces supermārketā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID iesaka pievērst uzmanību preču pārvietošanas ierobežojumiem

Viņš pieļāvis, ka šāda nodokļa likme varētu sastādīt 0,5% no īpašumu neto vērtības.

Iepriekš Pasaules banka ieteica Latvijai ieviest ienākumu nodokļi ar progresējošo likmi. Šo sistēmu iespējams īstenot, paaugstinot neapliekamo minimumu. Patlabkan neapliekamais minimums noteikts 75 eiro apmērā. Finanšu ministrija solīja to dubultot līdz 2020. gadam.

2018. gada budžeta izstrādes pasākumos Latvijā plānots reformēt nodokļu sistēmu tā, lai pasargātu iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem un palielinātu ieņēmumus no turīgajiem.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis janvārī, tiekoties ar valsts prezidentu Raimondu Vējoni, paziņoja, ka būtu jāpārdomā iespējam mazināt darbaspēka nodokļu slogu un kompensāciju mehānismu.

Ziņu lente
0