Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā

CC BY 2.0 / liz west / new neighborsSākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā
Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija pārbaudīs notikušā apstākļus, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta un paša uzņēmuma sniegto informāciju, vai nav noticis noziedzīgs nodarījums.

RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Krimuldas novada saimniecības "Rukas" audzēto cūku inficēšanos ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), vēsta aģentūra LETA.

Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados

Kā aģentūrai LETA apstiprināja VP preses pārstāve Gita Gžibovska, kriminālprocess sākts, lai pārbaudītu notikušā apstākļus saistībā ar dzīvnieku inficēšanos ar ĀCM un to, vai nav noticis noziedzīgs nodarījums, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un paša uzņēmuma sniegto informāciju.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas — par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu.

Kā ziņots, "Rukas" novietnē esošo 5023 cūku likvidācija tika pabeigta pagājušā nedēļā, savukārt likvidēto dzīvnieku dedzināšana īpašās iekārtās tiek veikta Daugavpilī un Limbažos.

Patlaban "Rukas" novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana, turpinās dzīvnieku barības izvākšana un iznīcināšana, kā arī notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai. PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris ievazāts novietnē.

Valdība 17.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas novadā un Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus, kā arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne.

Mežacūka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņiem nāksies apēst visas mežacūkas

Kā ziņots, saimniecības apsaimniekotāja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš atzina, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi — "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī — gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Mežacūku populācijā sērga šogad konstatēta 66 dzīvniekiem 23 novadu 30 pagastos, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Ziņu lente
0