Neaizskaramie: amerikāņu karavīrus nevarēs tiesāt Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO. Foto no arhīva
NATO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un ASV divpusējā vienošanās paredz amerikāņu karavīru daļēju imunitāti pret kriminālvajāšanu Latvijā.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Saskaņā ar līgumu par sadarbību starp Latviju un ASV amerikāņu karavīri, iespējams, saņems daļēju imunitāti pret kriminālvajāšanu no vietējo tiesībsargājošo iestāžu puses, raksta LSM.lv.

Valdība piekritusi parakstīt līgumu par sadarbību aizsardzības jomā starp Latviju un ASV, kurā tiks noskaidroti amerikāņu kontingenta uzturēšanās nosacījumi Latvijā.

Аксель Айзкалнс - Sputnik Latvija
Latvija britu karavīra uzbrukumā cietušajam vīrietim atvainojas Lielbritānijas vietā

Amerikāņu karavīru tiesisko statusu Latvijas teritorijā pašlaik nosaka vispārējie Ziemeļatlantijas līguma principi. Tomēr alianses dalībvalstis var slēgt divpusējas vienošanās — tā saucamos SOFA (Status of Forces Agreement), kas paredz īpašu jurisdikciju vienas valsts militārpersonām otras valsts teritorijā.

Turklāt Ministru kabineta vietnē izvietotajā likumprojektā iekļauts punkts par atteikšanos no kriminālās jurisdikcijas. Aizsardzības ministrijas vadītājs Raimonds Bergmanis paziņoja, ka līdzīgus līgumus ar ASV jau noslēgušas Lietuva un Igaunija.

Rezerves pulkvedis Raimonds Rublovskis uzskata, ka šis punkts līgumā nozīmē sekojošo: ja ASV karavīrs tiks saukts pie atbildības Latvijā, viņš, visticamāk, tiks izdots ASV.

Latvijas armijas karavīra uzšuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas karavīriem nāktos atvainoties par degunu, ko salauzis NATO karavīrs

No dokumenta arī izriet, ka Ģenerālā prokuratūra varētu atsaukt kriminālās jurisdikcijas atteikuma tiesības gadījumā, ja runa ir par sevišķi smagiem noziegumiem vai gadījumos, ja ir cietušie.

Noslēdzot divpusējus SOFA, ASV parasti panāk ārkārtējas jurisdikcijas tiesības attiecībā uz saviem karavīriem: šādu personu pārkāpumus apmeklējamās valsts teritorijā izmeklē amerikāņu varas iestādes, vainīgais tiek saukts pie atbildības pēc ASV likumiem un aizturēšanas vai apcietināšanas gadījumā viņš tiek turēts ASV valdības rīcībā.

Valdības līguma parakstīšana starp Latviju un ASV paredzēta 12. janvārī. Līgums stāsies spēkā pēc tā ratifikācijas Saeimā.

Ziņu lente
0