"Lursoft": Pērn Latvijas lielākajās pilsētās sarucis no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits

© Foto : pixabay.com / PexelsGrafiki
Grafiki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visbūtiskāk jauno uzņēmumu reģistrācija samazinājusies Ventspilī. 2015. gadā pilsētā reģistrēti 153 jauni uzņēmumi, pērn - 37,9% mazāk.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Latvijas lielākajās pilsētās 2016. gadā reģistrēti 7713 jauni uzņēmumi, kas ir par 19,9% mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp kritums vērojams visās lielākajās pilsētās, informē LETA, atsaucoties uz SIA "Lursoft" veiktā pētījuma rezultātiem.

Visbūtiskāk jauno uzņēmumu reģistrācija samazinājusies Ventspilī. Ja 2015. gadā šajā piejūras pilsētā tika reģistrēti 153 jauni uzņēmumi, tad pērn — par 37,9% mazāk. Otrs lielākais kritums reģistrēts Valmierā, kur pagājušajā gadā reģistrēti 96 jauni uzņēmumi, kas, salīdzinot ar 2015. gadu, ir samazinājums par 28,4%.

Durvis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aptauja liecina: gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju baidās no nākotnes

Savukārt vismazākais kritums 2016. gadā vērojams Daugavpilī, kura 2015. gadā bija vienīgā pilsēta, kurā jaunu uzņēmumu skaits nevis samazinājās, bet pieauga. "Lursoft" dati rāda, ka 2016. gadā Latvijas otrajā lielākajā pilsētā reģistrēto uzņēmumu skaits bija par 8,6% mazāks nekā gadu iepriekš.

Analizējot likvidēto uzņēmumu skaitu lielākajās pilsētās, secināts, ka tikai Jelgavā pagājušais gads bijis ar plusa zīmi, jo šajā pilsētā 2016. gadā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits bijis lielāks nekā likvidēto. "Lursoft" dati atklāj, ka pagājušajā gadā Jelgavā likvidēti 230 uzņēmumu, bet no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits bija par sešiem lielāks.

Lai gan kopumā valstī likvidēto uzņēmumu skaitam ir tendence pieaugt, atsevišķas pilsētas spējušas uzrādīt pretēju tendenci — Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī likvidēto uzņēmumu skaits pērn, salīdzinot ar 2015. gadu, ir samazinājies. Tostarp pozitīvākā situācija bijusi Jēkabpilī, kur 2015. gadā likvidēti 93 uzņēmumi, bet pērn — 78.

Vērtējot jaunu uzņēmumu reģistrāciju novados, secināts, ka 2016. gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visos Latvijas novados, tiesa gan, atsevišķos novados aktivitāte bijusi būtiski zemāka nekā novados, kuri veidoti ap kādreizējo rajonu centriem.

SIA Maxima Latvija - Sputnik Latvija
2016. gadā "Maxima Latvija" klienti "Paldies" kartēs uzkrājuši vairāk nekā 6 miljonus eiro

"Lursoft" pētījuma dati liecina, ka tikai divi jauni uzņēmumi visa pagājušajā gada laikā reģistrēti Baltinavas novadā un Ciblas novadā. Vienlaikus Baltinavas novadā likvidēto uzņēmumu skaits bijis divas reizes lielāks nekā jaunreģistrēto, savukārt Ciblas novadā likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedzis jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu par desmit.

Analizējot jauno uzņēmumu skaita pieaugumu, secināts, ka no 119 Latvijas pašvaldībām jaunu uzņēmumu skaits gada laikā pieaudzis 50 pašvaldībās. Tostarp Limbažu novadā pagājušajā gadā bijis par 30 jauniem uzņēmumiem vairāk nekā 2015. gadā, bet likvidēto uzņēmumu skaits pērn Limbažu novadā bijis par pieciem mazāks nekā jaunreģistrēto.

Jauno uzņēmumu skaita ziņā Pierīgas novadi arī pagājušajā gadā apsteiguši atsevišķas Latvijas lielās pilsētas. Piemēram, Mārupē pērn reģistrēti 193 jauni uzņēmumi, Ķekavā — 160, Ogrē — 135, Olainē — 128, Salaspilī — 116, Tukumā — 103, bet Siguldā — 97. Šie novadi jauno uzņēmumu skaita ziņā apsteiguši Valmieru, Jēkabpili, Ventspili un Rēzekni.

Ziņu lente
0