Top grozījumi noteikumos par kontrolpirkumiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasTop grozījumi noteikumos par kontrolpirkumiem. Foto no arhīva
Top grozījumi noteikumos par kontrolpirkumiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai konstatētu vai nepilngadīgajiem tiek tirgoti enerģijas dzērieni, policijai būs tiesības pusaudžus iesaistīt kontrolpirkumos.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Pēc aģentūras LETA informācijas, Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par Kontrolpirkumu veikšanas kārtību.

Pašreizējos noteikumos nav ietverti izstrādājumi, kas tiek regulēti Tabakas likumā un Enerģijas dzērienu aprites likumā, proti, augu smēķēšanas produkti, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes un enerģijas dzērieni.

Elektroniskā cigarete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā aizliegtas ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes
Policija jau vairākus gadus drīkst iesaistīt pusaudžus kontrolpirkumos, lai konstatētu vai nepilngadīgajiem netiek tirgots alkohols un cigaretes. Pagājušā gadā par šo akcīzes preču pārdošanu nepilngadīgajiem Valsts policija noformējusi 234 administratīvā pārkāpuma protokolus.

Administratīvo pārkāpumu kodekss, piemēram, par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem paredz naudas sodu pārdevējam no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajām personām — no 350 līdz 700 eiro.

Sagatavotie grozījumi paredz, ka nepilngadīgas personas var tikt iesaistītas kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu iepriekšminēto preču aprites noteikumu ievērošanu. Vienlaikus, lai novērstu to, ka noteikumos ir izdarāmi grozījumi ikreiz, kad normatīvajos aktos tiek iekļauts jauns aizliegums pārdot konkrētu preci pusaudžiem, noteikumi ir paplašināti, nosakot, ka nepilngadīgie var tikt iesaistīti kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu jebkuras likumīgā apritē esošas preces aprites ierobežojumu ievērošanu.

Dmitrijs Kosirevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Elektroniskā cigarete, saprāta fonds un miljards dzīvību

Minētie grozījumi tiks veikti, pamatojoties uz šovasar spēkā stājušos Enerģijas dzērienu aprites likumu, kurā noteikts aizliegums enerģijas dzērienus pārdot personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

Tāpat grozījumi paredzēti, ņemot vērā, ka šopavasar stājās jauns "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums". Saskaņā ar šo likumu tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertnes aizliegts pārdot nepilngadīgajiem.

Par grozījumu pieņemšanu otrdien, 20. decembrī lems valdība.

Ziņu lente
0