Skandalozs fonds Labdaris pārvietojās uz Krieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labdarības fonds Labdaris pārtraucis darbību Latvijā pēc vairākiem skandāliem, taču tam aizdomīgi līdzīgs uzņēmums sāka strādāt Krievijā.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Biedrībai "Latvijas Labdaru Asociācija Labdaris.lv" nopietnu pārkāpumu dēļ nolemts atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, un vairākas Latvijas bankas slēgušas vai nav atļāvušas tai atvērt kontus, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", ziņo aģentūra LETA.

Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Analītiķis pavēstījis, kā Klintoni izmanto savu fondu

Piemēram, banka "Citadele" aizdomīgu finanšu darījumu dēļ februārī slēgusi "Labdaris.lv" kontus, tāpat rīkojusies "Swedbank", bet jau iepriekš konta atvēršanu biedrībai atteikusi "SEB banka".

Par "Labdaris.lv" finansēm vairākas pārbaudes veicis Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas nav spējis gūt pārliecību, ka visi biedrības administrētie ziedojumi sasnieguši norādīto mērķi.

Kā vēstīja "de facto", "Labdaris.lv" vadītājs Aleksandrs Čistovs uzbūvējis paša vadītu firmu un biedrību tīklu, kas sniedz pakalpojumus organizācijai "Labdaris.lv". Līdz ar to arī labumu no ziedotāju naudas guvis arī pats Čistovs, raidījumam apstiprināja VID Nodokļu pārvaldes direktors Juris Gaiķis. Savukārt Finanšu ministrijas pārstāve Irita Lukšo atzina, ka "Labdaris.lv" finanšu plūsma ir neizsekojama.

Čistova firmu darbinieki, kas strādājuši ar "Labdaris.lv" projektiem, šajā pavasarī pārstājuši saņemt algu. To, ka ar biedrību saistītie uzņēmumi nav pienācīgi maksājuši atlaistajiem vai aizgājušajiem darbiniekiem, apstiprinājušas arī Valsts darba inspekcijas pārbaudes.

Šaha figūras spēles laukumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija nav demokrātiskākā starp bijušajām padomju valstīm

Vienlaikus Čistovs sācis darbību Krievijā ar jaunu fondu "Fond Rossii". "de facto" sazinājies ar septiņām ģimenēm no Krievijas un citām NVS valstīm, kuru stāsti bijuši redzami "Fond Rossii" un "Labdaris.lv" mājaslapā. Dažas no ģimenēm apgalvojušas, ka vērsušās pēc palīdzības pie Latvijas organizācijas "Labdaris.lv" un pat nezinājušas, ka līdzekļus viņiem vāc arī interneta vietnē "fondrosii.ru", dažos gadījumos "Fond Rossii" vai "Labdaris.lv" mājaslapā atrodamā informācija arī bijusi novecojusi. Teju visi raidījuma uzrunātie vecāki atzinuši, ka jau saziedoto naudu gaidījuši mēnešiem un nedēļām ilgi.

Kāda bērna māte intervijā LTV pastāstīja, ka par līdzekļu vākšanu nemaz nezinājusi. Sākotnēji viņa tiešām vērsusies pēc palīdzības "Labdaris.lv", bet drīz pēc tam savu lūgumu atsaukusi, jo paguvusi līdzekļus savākt pati. Māte nezinājusi, ka informācija par dēlu nokļuvusi pie Krievijas fonda "Fond Rossii", jo viņa vērsusies Latvijas organizācijā.

Tagad arī Krievijā

Pats Aleksandrs Čistovs atsakās komentēt notikušo, taču reaģējis savā Facebook lapā. Viņš kārtējo reizi nosauca visu par meliem, kas plānveidīgi nomelno viņu un viņa darbību. Viņaprāt, jau 4 gadus divreiz gadā daži mediji gatavo pret viņu vērstus materiālus, jo viņš "pārgājis ceļu Latvijas korupcijas sistēmai".

"Karot pret šo sistēmu, kurā ietilpst mediji, VID, bērnu slimnīcas, bankas sistēma, prokuratūra un diezin kādas institūcijas, kas ietekmē sabiedrību, es nebūšu," — apgalvo Čistovs. Pēc viņa teiktā, fonds jau pārtraucis naudas vākšanu.


Tagad gan "Fond Rossii" vadība, gan Čistovs noliedz jebkādu Krievijas organizācijas un "Labdaris.lv" sasaisti, taču " de facto" apgalvoja, ka sākotnēji tieši Čistovs bijis minēts kā Krievijas fonda dibinātājs. Ir arī dati par to, ka līdzīga organizācija sāka darboties arī Lielbritānijā.

Ziņu lente
0