Latvijas Sarkanais Krusts: bēgli pamet valsti pabalsta apmēru dēļ

© AFP 2023 / Sakis MitrolidisБеженцы в Поликастро в 20 км от границы между Грецией и Македонией
Беженцы в Поликастро в 20 км от границы между Грецией и Македонией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par bēgļiem izmaksājamo pabalstu Latvijā vienkārši nav iespējams izdzīvot, paziņojis Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Lielākā daļa no Latvijā izmitinātajiem patvēruma meklētājiem jau ir pametuši valsti un, domājams, jaunpienācēji sekos viņu piemēram, norādīts rakstā, ko publicējis portāls Lsm.lv.

Мигранты ожидают регистрации в Берлине - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nosvērti un laimīgi: kāpēc bēgļi bēg tālāk

Pašlaik Muceniekos uzturas vairāk nekā 20 cilvēki, kuri jau ir saņēmuši statusu, taču viņiem pagaidām nav kurp doties, lai arī saskaņā ar noteikumiem izmitināšanas centru būtu jāpamet.

"Ar noteiktajām pabalstu summām – 139 eiro mēnesī ģimenes galvam un 97 eiro par katru ģimenes locekli – ir gandrīz neiespējami noīrēt mājokli ar pamata ērtībām," – pastāstīja Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs Uldis Līkops.

Viņš atgādināja, ka vidēji īres nauda par dzīvokli svārstās no 200 līdz 300 eiro mēnesī (neskaitot komunālos maksājumus), tātad kopā var sasniegt pat 500 eiro, it īpaši ziemas periodā.

"Tas nozīmē, ka nepaliek naudas ne apģērbam, ne uzturam, nekam. Un viņi, izvērtējuši situāciju un sapratuši, ka vienkārši nespēj šeit atrasties, dodas prom," – norādīja Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs.

Kalkulators un eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kādu pabalstu Vācijā saņem bēglis ar 4 sievām un 23 bērniem

Galvenā problēma — starpposms

"Tikai tad, kad būs atrisināta šī starpposma problēma, starp statusa saņemšanu un pilnīgu integrāciju, kad integrētie jau lēkā pāri ugunskuram un dzied "Līgo, līgo", lielāka daļa cilvēku vēlēsies šeit palikt un turpināt integrācijas procesu," – uzskata Līkops.

Savukārt pagaidām viņš neuzskata, ka būtu iespējams ietekmēt bēgļus citām metodēm.

"Ir bezjēdzīgi stāstīt cilvēkam par latviešu tradīcijām un mentalitāti, ja viņš šeit nevar izdzīvot," – secināja Līkops.

Ziņu lente
0