55-74 gadus veci iedzīvotāji visvairāk pauda bažas par nacionālo identitāti

© pixabayCienījama vecuma vīrietis. Foto no arhīva
Cienījama vecuma vīrietis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par nacionālās identitātes apdraudējumu no imigrantu puses visvairāk nobažījušies 55-74 gadus veci Latvijas iedzīvotāji, liecina Biznesa augstskolas "Turība" pētījums.

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Aģentūra LETA ziņo, ka saskaņā ar Biznesa augstskolas "Turība" pētījumu, par nacionālās identitātes apdraudējumu no imigrantu puses visvairāk nobažījušies 55-74 gadus veci Latvijas iedzīvotāji. Par to mazākumtautību forumā Jelgavā informēja Biznesa augstskolas "Turība" profesors Guntis Zemītis.

Беженец в Сербии - Sputnik Latvija
Straujuma: bēgļi nevēlas doties uz Latviju

Pētījumā tika analizēts, vai Latvijas sabiedrība ir atvērta starpkultūru komunikācijai, aptaujājot dažāda vecuma, tautības un dzimuma iedzīvotājus, kas kopumā reprezentē visus Latvijas iedzīvotājus.

Par lielākām vērtībām visu vecumu iedzīvotāji nosaukuši ģimeni un veselību, astotajā vietā ierindojot nacionālo identitāti, kas ir pārsteidzoši, norādīja profesors.

Vērtējot vērtības tautību griezumā, pirmajā vietā arī ir ģimene. Lielākā daļa kā otro svarīgāko minēja veselību.

"Jaunieši ir atvērtāki imigrācijai, tā viņus baida mazāk," pauda Zemītis. Savukārt nacionālo identitāti kā vērtību, ko apdraud migranti, visbiežāk norādījuši 55-74 gadus veci Latvijas iedzīvotāji, kamēr pārējie vairāk nobažījušies par drošību.

"Latvijas iedzīvotāji ir atvērti saskarsmei ar citu kultūru pārstāvjiem fiziskā vidē, liela daļa nav pret citas kultūras pārstāvjiem kaimiņos, darba vietā vai ģimenē. Un šādas laulības ir ļoti izplatītas. Bet simbolu līmenī iedzīvotāji ir ļoti neiecietīgi," — stāstīja vēsturnieks, skaidrojot, ka, piemēram, teju puse respondentu nepiekristu tam, lai citas rases piederīgais nestu Dziesmusvētku karogu. Tāpat teju ceturtdaļa nepiekristu, lai viņus parlamentā pārstāvētu citas kultūras pārstāvis, bet pašvaldības līmenī citas kultūras pārstāvi nevēlētos redzēt piektdaļa.

"Etniskā identitāte joprojām ir svarīgāka nekā pilsoniskā, taču pilsoniskajai jānostājas pirmajā vietā," — secināja Zemītis.

Ziņu lente
0