Tiesībsargs un bāriņtiesas strīdējās par audžubērniem

© Foto : pixabayPieaugušais un bērns saules rietā. Foto no arhīva
Pieaugušais un bērns saules rietā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bāriņtiesas nereti ievieto bērnus bērnunamos, nevis audžuģimenēs, bet kurš ir vainojams: pašvaldības, kas vēlas ietaupīt naudu, vai pārāk izvēlīgi audžuvecāki?

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka bāriņtiesas un pašvaldības nesteidzas atrast bāreņiem audžuģimenes, lai ietaupītu resursus, tiesas iebilst, ka viss nav tik vienkārši.

Preses konferencē Jansons norādīja, ka daudzos gadījumos bāriņtiesas nepieņem labākus lēmumus — bērni līdz divu gadu vecumam tiek ievietoti bērnunamos. No Jansona viedokļa, pašvaldības rīkojas prettiesiski un bezatbildīgi.

Latvijā katru otro bērnu adoptē ārzemnieki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā katru otro bērnu adoptē ārzemnieki

Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa pastāstīja, ka pēdējos četros gados bērnu līdz 2 gadiem skaits, kuri pēc bērna piedzimšanas tika ievietoti valsts bērnu aprūpes iestādēs, ir samazinājies vairāk nekā divas reizes. 2012. gadā bērnunamos atradās 196 bērni vecumā līdz 2 gadiem, taču saskaņā ar 2016. gada 1. novembra datiem — tikai 80 bērni.

Kopumā 2016. gada 1. janvārī Latvijā ārpusģimenes aprūpē bija 7300 bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Visbiežākā alternatīvās aprūpes forma ir — aizbildņi, vai vecvecāki vai citi radinieki.

Audžuģimenes

Audžuvecāku aprūpē atrodas 1207 bērni. Audžuvecāku statuss ir 569 ģimenēm, katru gadu to piešķir 35-70 ģimenēm, bet apmēram 30 to zaudē. Audžuģimenes statusu var iegūt tikai pēc speciālās apmācības. Saskaņā ar 2015. gada atskaitēm, 71 audžuģimenē nebija bērnu, bet 46 nevarēja pieņemt bērnus attaisnoto iemeslu dēļ.

Atlīdzība par aizbildņa pienākumiem un valsts piemaksa bērna uzturēšanai sastāda 99,60 eiro, bet audžuģimene saņem 113,83 eiro plus 150 eiro no pašvaldības budžeta. Mēneša izmaksas bērna uzturēšanai bērnunamā ir 1172,70 eiro.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents neatbalsta skolu izglītību no sešu gadu vecuma

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa sacīja, ka problēmas, kurus birojs atklājis šajā jomā pirms 5 gadiem, joprojām ir aktuālas. Ne katrā Latvijas pašvaldībā ir audžuģimenes, bet par dažām informācija ir novecojusi.

Tiesībsarga birojs secinājis, ka pašvaldības upurē pilnvērtīgu bērna izglītību, lai ietaupītu savus resursus, un tāpēc ievieto mazuļus valsts bērnunamos, nevis audžuģimenēs. Bieži gadās, ka bāriņtiesas ievieto bērnus bērnunamā, pat neizskatot alternatīvās aprūpes iespējas.

Piemēram, Rīgas bāriņtiesā, kur pieņemts 31 lēmums par mazuļu ievietošanu bērnunamā, 29 gadījumos lēmumos norādīti vispārēji apgalvojumi par to, ka nav iespējams nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē vai pie aizbildņa. Balvu novada bāriņtiesa, piemērām, nav ņēmusi vērā patēvu, kurš bija izteicis vēlmi kļūt par bērna aizbildni un vecmammas lūgumu.

Katrs gadījums ir individuāls

Pilinātājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Beļģijā pirmo reizi veikta bērna eitanāzija

Tas, ka bērni līdz divu gadu vecumam atrodas bērnu namos, nenozīmē, ka bāriņtiesas nav mēģinājušas atrast viņiem audžuģimenes, aģentūrai LETA sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vadītāja Valentīna Gluščenko.

Nevar apgalvot, ka neviens no 80 bērniem, kuri atrodas bērnunamos, par kuriem runāja tiesībsargs, nebūtu piedāvāts audžuģimenēm. Gadās, ka ģimenes nepieņem bērnus veselības problēmu, citas tautības vai ticības dēļ. Piemēram, nesen ģimene atteikusies pieņemt divus bērnus, kuru tēvs bija musulmanis. Tāpat neviena ģimene nav pieņēmusi bērnu ar HIV infekciju.

Gluščenko nenoliedza, ka ir jāmēģina atrast audžuvecākus katram bērnam.

Ziņu lente
0