Saeima pagarinājusi zemessargu apmācībai atvēlēto laiku

© Sputnik / Sergey MelkonovПарад в честь 25-летия Земессардзе на площади у Памятника Свободы
Парад в честь 25-летия Земессардзе на площади у Памятника Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Saeimā pieņemti grozījumi Zemessardzes likumā, kas nosaka iespēju nodrošināt zemessargu un rezerves karavīru kvalitatīvu apmācību, iesaistot zemessargus šajā procesā vairāk par 30 dienām gadā.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Zemessardzes likumā, kas nosaka iespēju nodrošināt zemessargu un rezerves karavīru apmācību, iesaistot zemessargus šajā procesā vairāk par 30 dienām gadā, informē LETA.

Grozījumi nosaka, ka zemessargi atbilstoši dienesta līgumam pildīs aizsardzības ministra noteiktā kvalificēta speciālista amata pienākumus starptautiskajās vai nacionālajās militārajās mācībās vai treniņos.

To iespējams darīt līdz 90 dienām gadā no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un gadījumos, ja zemessargs atbrīvots no pamatdarba vai mācībām atbilstoši likuma prasībām.

Zemessardzes uzšuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas zemessardzē būs speciālo uzdevumu vienības

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas izstrādātie un Saeimas akceptētie grozījumi nosaka, ka par iesaistīšanos apmācībās zemessargiem tiek izmaksāta Ministru kabineta noteikumos noteiktā kompensācija.

Grozījumi Zemessardzes likumā pieņemti ar mērķi nodrošināt zemessargu pilna cikla apmācību un pildīt Zemessardzes uzdevumu – nodrošināt rezerves karavīru apmācību.

Apmācībās ir nepieciešams piesaistīt lielāku skaitu zemessargu, kuri pilda kvalificēto speciālistu amatu – autovadītājus ar atbilstošu kategoriju, pavārus, instruktorus un mediķus.

Arī kvalificētajiem speciālistiem ir jāapgūst noteiktā ikgadējā apmācība – vismaz 20 dienas gadā, taču viņu iesaistīšanās citu zemessargu apmācību procesā ir ļoti ierobežota.

Grozījumu autori skaidro, ka likumā noteiktais regulējums neuzliks papildu slogu darba devējiem, jo zemessargs pildīs aizsardzības ministra noteikto amatu pienākumus no pamatdarba un mācībām brīvajā laikā.

Ziņu lente
0