Politika

Saeima noraidījusi ierosināto Šadurska demisijas pieprasījumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska demisiju pieprasīja partijas "Saskaņa" pārstāvji, ņemot vērā nesekmīgo pedagogu atalgojuma reformu.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Šodien Saeima ar balsu vairākumu noraidīja opozīcijas ierosināto izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska demisijas pieprasījumu, vēsta aģentūra LETA.

Demisijas pieprasījumu atbalstīja opozīcijas pārstāvji, savukārt koalīcijas deputāti to noraidīja.

Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Deputāti pieprasa izglītības un zinātnes ministra demisiju

Pieprasījumu par neuzticības balsojumu 20. oktobrī iesniedza "Saskaņas" deputāti. Iepriekš Andrejs Elksniņš pauda, ka tas saistīts ar "algu reformas izgāšanos, lojalitātes grozījumiem skolotāju atlaišanai u.c. reformām".

Arī Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā Facebook aicināja paust neuzticību Šadurskim.

Taču koalīcijas partijas pauda uzskatu, ka Šadurska demisijas pieprasījums ir priekšvēlēšanu aktivitāte un centieni izcīnīt uzmanību. Iepriekš koalīcijas partneri un premjers Māris Kučinskis apliecināja atbalstu Šadurskim šajā amatā.

"Saskaņas" pārstāvji pauda kritiku Šadurskim saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu.

Šadurskis šodien, uzrunājot Saeimu, paziņoja, ka šis demisijas pieprasījums nav saistīts nedz ar reformu, nedz viņa vai Izglītības un zinātnes ministrijas darba kvalitāti. Viņš pauda viedokli, ka "Saskaņai" "nerūp izglītība, bet šefa Nila Ušakova mundiera gods".

Ministrs, runājot par tā dēvētajiem lojalitātes grozījumiem, pieminēja arī "Saskaņas" sadarbības līgumu ar Krievijas valdošo partiju "Vienotā Krievija".

Deputāte Inga Bite (Latvijas Reģionu apvienība) šodien Saeimas debatēs atgādināja, ka Šadurskis esot iepriekš paudis, ka nevienam skolotājam algai pēc reformas nevajadzētu samazināties, lai gan atsevišķās skolās atsevišķiem pedagogiem atalgojums ir samazinājies. Politiķe norādīja, ka jebkurš no pedagogiem, kuriem atalgojums ir samazinājies, par to var vērsties tiesā. Atsaucoties uz piedāvātajiem pedagogu lojalitātes grozījumiem, Bite sacīja, ka Šadurskis nav lojāls pret Latvijas pedagogiem un ministra pieeja nav pareiza, tāpēc arī Saeimai ir tiesības viņu atlaist.

Mācību gada sākums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis: daudzas skolas tiks slēgtas

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka politiķi, ierosinot reformas, parasti riskē ar savu politisko karjeru, un spēja veikt reformas ir ļoti pozitīvs apliecinājums politiķim.

Politiķe vaicāja, kāpēc pret reformām iestājoties partija "Saskaņa", kura savulaik atbalstīja referendumu par krievu valodu kā otro valsts valodu un nav nosodījusi Krievijas agresiju Krimā.

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins pauda, ka diemžēl neuzticības izteikšana ministram ir vienīgā iespēja sarīkot atklātu un plašāku diskusiju par izglītības jautājumiem.

"Šāda diskusija bija jārīko bez kavēšanās, jo ministrijas darba kārtībā ir vairākas ekstravagantas reformas reformu pēc," uzsvēra politiķis.

"Neviena pedagoga algai pēc skolotāju atalgojuma jaunā modeļa (stāšanās spēkā — red.) nevajadzēja samazināties. Bet rezultātā ir daudzi cietušie visā Latvijā. Tāpēc aicinu Saeimu uzdot valdībai sakārtot skolotāju algu jautājumu," sacīja Agešins.

Politiķis asi kritizēja arī tā sauktos pedagogu lojalitātes grozījumus — viņš vaicāja vai atgriežamies laikos, kad nevarēja teikt, ko domā, un bija jāstāsta nevis patiesība, bet uzspiestais viedoklis.

Studentu zibakcija Rīgā - Sputnik Latvija
Studentu zibakcija Rīgā: nē - budžeta vietu samazināšanai. Video

Iepriekš vēstīts, ka Izglītības reforma ir novedusi pie krasas skolotāju algu krišanās Rīgā. Pēc pedagogu darba apmaksas jaunā modeļa ieviešanas skolotāju algas Rīgā vidēji kritušās gandrīz par trešdaļu.

Latvijas iedzīvotāji ir neapmierināti arī ar Ministru kabineta apstiprinātajiem Izglītības likuma grozījumiem, kas paredz pedagoga vai mācību iestādes direktora tūlītēju atlaišanu, ja tie ir nelojāli valstij un Satversmei. Tolaik Šadurskis šo lēmumu komentēja, teikdams, ka pat viens valstij nelojāls pedagogs var sabojāt dzīvi desmitiem bērnu. Iepriekš viņš paziņoja, ka nelojālo skolotāju mērķis ir valsts graušana.

Šī gada jūnijā Rīgas privātskolai Innova tika anulēta akreditācija, jo Valsts izglītības satura dienests nolēma, ka mācību iestāde neveicina sabiedrības saliedētību. Iespējams, šī lēmuma pamatā ir tas, ka pirmskolas klašu pedagoģe Margarita Dragile ir viena no akcijas "Nemirstīgais pulks" organizatorēm Latvijā.

Ziņu lente
0