Latvija ir ES eko produkcijas līderu pieciniekā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasLatvijā ir palielinājusies teritorija organiski tīras produkcijas ražošanai
Latvijā ir palielinājusies teritorija organiski tīras produkcijas ražošanai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Eurostat datiem pēdējo piecu gadu laikā, Latvijā ir palielinājusies teritorija organiski tīras produkcijas ražošanai.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Organiskā lauksaimniecība ES aizņem gandrīz 11 miljonus hektāru jeb 6,2% no kopējās lauksaimniecības produkcijas daudzuma, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Eurostat datiem par 2015. gadu.

Organiskās lauksaimniecības produkcijas ražotāju skaits pērn pieaudzis par 5,4%, pašlaik šajā jomā nodarbojas 271 500 kompānijas.

Cūku liemeņi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas ražotāji nes zaudējumus Spānijas cūkgaļas dēļ

Organisko produktu ražošanā un Eco food ražotāju skaitā pirmās vietas ieņem Spānija, Itālija, Francija un Vācija, kas ražo vairāk nekā pusi (52%) no ES ekoloģiski tīras lauksaimniecības produkcijas.

Eiropas Savienībā organiskās produkcijas ražošanai visvairāk aramzemju ir piešķirts Austrijā — viena piektā no visām lauksaimniecības zemēm jeb 552 tūkstoši hektāru (20%).
Otrajā vietā ir Zviedrija ar 519 tūkstošiem hektāru (17,1%), bet trešajā — Igaunija (16% jeb 156 tūkstoši hektāru).

Šajā sarakstā Latvija ierindojas piektajā vietā (12,3%). Vairāk nekā 10% no visas lauksaimniecības zemes ir atvēlēti ekoloģiski tīras pārtikas audzēšanai arī Čehijā un Itālijā. Turpretī Maltā (0,3%), Īrijā (1,6%) un Rumānijā (1,8%), organiskā lauksaimniecība nav attīstīta.

Tiek atzīmēts, ka organiskais sektors ir mazāk attīstīts līdzenumu valstīs, kur dominē intensīvas ražošanas sistēmas.

Ziņu lente
0