Aizsardzības ministrija guvusi mācību no lāpstu iepirkuma un pārbaudīs pirkumus pirms iegādes

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasNacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Foto no arhīva
Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar mērķi novērst nekvalitatīvu produktu iegādi, Aizsardzības ministrija turpmāk iepirkumos plāno ieviest starpposmu produktu testēšanai

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Lai novērstu nekvalitatīvu produktu piegādi, Aizsardzības ministrija (AM) turpmāk iepirkumos plāno ieviest starpposmu produktu testēšanai, vēsta LETA, atsaucoties uz Nacionālo bruņoto spēku komandiera Raimonda Graubes vārdiem intervijā žurnālam "Ir".

Jau vēstīts, ka Aizsardzības ministrija Zemessardzes vajadzībām iegādājās jaunas sapieru lāpstas. Par to kvalitāti liecināja tas, ka vairāki zemessardzes bataljoni atteicās jaunās lāpstas pat izmēģināt, uzmetot tām aci. Mācībās noskaidrojās, ka jaunās lapstas nekur neder — gandrīz puse no tām salūza jau pēc pāris minūtēm. Uzņēmums atmaksāja naudu par piegādātajām lāpstām, un valsts zaudējumus necieta.

Репродукция картины Р. Венецкого Малая саперная лопатка - Sputnik Latvija
Zemessargiem mācībām tika izsniegtas Ķīnā ražotas sapieru lāpstas

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, AM plāno iepirkumos ieviest starpposmu produktu testēšanai.

Tas būs pilnīgi jauns kontroles mehānisms, uzsver Graube. "Būs starpposms, kurš testēs saņemto produktu. Lai nebūtu tā, ka lāpstiņas testē zemessargs. Tā bija kļūda. Jaunā pieņemšanas kārtība izslēgs šādu iespēju," viņš skaidro.

Saeimas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis Veiko Spolītis ("Vienotība") tolaik noskaidroja, ka Ķīnā ražotās sapieru lāpstiņas armijai izmaksājušas tikai 3,1 eiro gabalā, taču arī to kvalitāte ir atbilstoša.

Neizturīgās lāpstiņas zemessargu vajadzībām iegādājies Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs, veicot centralizētu iepirkumu.

Vēlāk tika veikts jauns iepirkums un Zemessardzes vajadzībām ir iegādātas atbilstošas "Fiskars" lāpstiņas, kuru cena ir 35 eiro gabalā, attiecīgi nodrošinot cita līmeņa darbaspējas.

Ziņu lente
0