Veģetārisms skolā: vecāki – par, Veselības ministrija - pret

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikšķiles Brīvā skola saņēmusi sodu par veģetāro ēdienkarti.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Ikšķiles Brīvā skola piedāvā bērniem veģetārās pusdienas, jo mācību iestādes vadība uzskata, ka skolēnus jāmāca ēst dārzeņus. Skolēnu vecāki neiebilst, toties Veselības ministrijas ierēdņi ir pret, stāsta LSM.lv.

Piemēram, Pārtikas un veterinārais dienests neatbalsta šādu pieeju skolēnu ēdināšanai un piesprieda sodu mācību iestādei.

Viss labums — dārzeņos

Ikšķiles Brīvā skola piedāvā bērniem veģetārās pusdienas jau piecus gadus.

Шашлык - Sputnik Latvija
Tbilisi nacionālisti mēģināja sabarot vegānus ar šašlikiem un cīsiņiem

Mācību iestādes vadība uzskata, ka skolēniem nav nepieciešams liels daudzums gaļas, jo viss organismam nepieciešamais ir atrodams dārzeņos, olās un piena produktos.

Mācību iestādes direktore Kristīne Liberte paskaidro, ka mūsdienās bērni ir atradinājušies no dārzeņiem.

"Katrs bērns var ēst gaļu, tā nav problēma. Taču bērnus jāmāca ēst dārzeņus, ir jāparāda, ka tas ir labi, garšīgi un lietderīgi. Ķirbju zupu ēd vareni. Bērni uzskata, ka tā ir tikai viena vai divas ēdienreizes skolā, un tas neizslēdz un neierobežo viņu brīvību," – ir pārliecināta Liberte.

Direktore uzskata, ka ne jau valstij būtu jālemj, ko skolēni var ēst un ko – nevar.

"Mūsu situācijā, kad skola piedāvāja un vecāki piekrita, ka ar gaļu un zivīm skolā nebaro, katra ģimene pati kontrolē, ko un cik daudz ēd.

Es domāju, tas ir ļoti godīgi attiecībā pret visām pusēm, jo šajā gadījumā lēmumu par saviem bērniem pieņem pati ģimene," – paskaidroja Liberte skolas viedokli.

Likums ir un paliek likums

Likums nosaka, ka sākumskolas skolēni nevar pusdienās iztikt bez gaļas.

Taču skola nevēlas padoties un nolēma tai piespriesto sodu apstrīdēt tiesā.

PVD pastāstīja, ka ir rīkojušies pēc likuma: ēdienkartē ir jābūt gaļai, tāpēc skola ir saņēmusi sodu.

Veselības ministrijas pārstāve Inga Birzniece atkārtoja PVD argumentu: normas sastādītas sadarbībā ar uztura speciālistiem, tāpēc ēdienkartē ir jābūt gaļai, un ar dārzeņiem to aizvietot nevar.

"Pašlaik Ministru kabineta noteikumi paredz, ka ik nedēļas (skolēnu ēdienkartē – red.) jāiekļauj liesa gaļa vai zivs," – paskaidroja Birzniece.

Izņēmums pieļaujams tikai gadījumā, ja bērnam ir ārsta slēdziens par to, ka viņš nevar lietot uzturā kādu produktu. Visus pārējos argumentus Veselības ministrijas pārstāvji neņem vērā.

Tomēr Ikšķiles Brīvā skola cer panākt savu: ja tiesa nepieņems lēmumu tai par labu, mācību iestāde gatavojas vērsties Tiesībsarga birojā.

Ziņu lente
0