Latvijā salūzis vienīgais meteoroloģiskais radars

© Foto : pixabayRīgas panorāma. Foto no arhīva
Rīgas panorāma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Radars pārstājis funkcionēt jau 14. septembrī. Iekārtu remontēs vācu uzņēmums Selex, un sākotnējās aplēses liecina, ka darbu izmaksas pārsniegs 100 tūkstošus eiro.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Latvija cer novembrī salabot vienīgo meteoroloģisko radaru, kas nedarbojas jau mēnesi, piektdien informēja Latvijas hidrometeoroloģijas aģentūra.

"Radara remonts izmaksās vairāk nekā 100 tūkstošus eiro, un tas varētu atsākt darbu jau šī gada novembrī," — norādīja iestādes parstāvji.

Sigulda, Turaidas pilsdrupas - Sputnik Latvija
Laikapstākļi atbaida tūristus no Siguldas

Latvijas vienīgo meteoroloģisko radaru remontēs vācu uzņēmums Selex, kura to savulaik uzstādīja. Vasarā radars daļēji funkcionēja, taču 14. septembrī sabojājās pilnībā.

Doplera meteoroloģiskais radars uzstādīts netālu no lidostas "Rīga". Latvijas sinoptiķi to izmantoja 10 gadus.

Ik pēc 10 minūtēm radars noraida informāciju Latvijas hidrometeoroloģijas centra speciālistiem. Piemēram, ar radara palīdzību iespējams uzzināt, kāds ir nokrišņu daudzums un intensitāte 250 kilometru radiusā, kā arī par tuvojošos negaisu. Radars aptver gandrīz visu republikas teritoriju.

Doplera meteoroloģisko radaru Latvija iegādājās par 900 tūkstošiem eiro vācu uzņēmumā AMS-Gematronik. Tas sāka darbu 2006. gada 1. septembrī.

Ziņu lente
0