Vējonis ierosina diskusiju par piederību latviešu nācijai

© Sputnik / Sergey MelkonovГерб Латвии на эфесе сабли офицера Латвийской армии
Герб Латвии на эфесе сабли офицера Латвийской армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents ir apstiprinājis Saeimas pieņemtos grozījumus likumā par tautības maiņu, taču sabiedrības diskusija par to, kam ir tiesības uzskatīt sevi par latvieti, vēl nav beigusies.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis ir izsludinājis Saeimā pieņemtos grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā.

Aģentūrai LETA prezidenta preses dienestā pastāstīja, ka, pēc valsts vadītāja domām, Latvijas sabiedrībai ir nepieciešama kvalitatīva diskusija par to, vai piederību latviešu nācijai iespējams noteikt tikai uz personas izcelsmes pamata, vai iespējams arī cits risinājums, tāpēc tā ir atvērta tiem, kuri vēlas apliecināt, ka viņu liktenis ir kopīgs ar latviešiem. 

Raimonds Vējonis ierosina organizēt ekspertu diskusijas, lai rastu pārdomātu risinājumu Latvijas valsts stiprināšanai un sabiedrības saliedēšanai, kā arī aicina Saeimu turpināt darbu pie šī jautājuma.

Latvijas Saeimas sēde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krieviem no jauna liegts kļūt par latviešiem

15. septembrī Saeima galīgajā  lasījumā pieņēma grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, kas paredzēja paplašināt personu loku, kam ir tiesības mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis".

Izskatot likumprojektu galīgajā lasījumā, deputāti tomēr nolēma no likuma izslēgt normu, kas deva personām bez latviskas izcelsmes mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis".

Iepriekš apstiprinātā norma paredzēja Latvijas pilsoņiem, kuri vismaz 15 gadus dzīvo Latvijā, prot valsts valodu, jūt piederību latviešu kultūrai un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, iespēju mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis".

Šo normu tika nolemts izslēgt no likuma pēc Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības – "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ierosinājuma pēc asām debatēm.

Likumprojekts pieņemts ar mērķi atvieglot pilsonības reģistrāciju latviešu izcelsmes ārvalstu pilsoņiem. Tas nosaka, ka personas, kas Latvijā saņēmušas uzturēšanās atļauju, reģistrācijas atļauju vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju, par mainīt tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis" vai "līvs", ievērojot Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā norādītās prasības.

Ziņu lente
0