Ļoti neērti svētki – Salaspils nometnes ieslodzīto atbrīvošanas diena

© Sputnik / Sergey MelkonovНа месте концентрационного лагеря в Саласпилсе прошло мероприятие посвящённое 72-ой годовщине освобождения лагеря
На месте концентрационного лагеря в Саласпилсе прошло мероприятие посвящённое 72-ой годовщине освобождения лагеря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā tika pieminēta Salaspils nometnes ieslodzīto atbrīvošanas diena, taču oficiālās varas iestādes to, kā parasti, nepamanīja.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Septembra pēdējā svētdienā tika svinīgi atzīmēta Salaspils nometnes ieslodzīto atbrīvošanas 72. gadadiena.

Tāpat kā iepriekšējos gados, pie nometnes vietā uzceltā memoriālā kompleksa ieradās Krievijas un Baltkrievijas vēstniecību pārstāvji, Latvijas Salaspils mazgadīgo gūstekņu biedrības un Latvijas Sociālistiskās partijas pārstāvji, dažādu vēsturisku un izmeklēšanas organizāciju vadītāji – vairāk nekā simt cilvēki.

Игорь Гусев собрал то, что разбросали вандалы во время погрома на кладбище - Sputnik Latvija
Salaspils kapi: kur zeme vaid

Pēc ziedu nolikšanas pie memoriāla pasākuma dalībnieki, pēc tradīcijas, devās uz vecajiem Garnizona kapiem. Procesijas dalībnieki turp devās pa "nāves ceļu": kara gados nacisti pa to dzina ieslodzītos nošaušanai.

Šīs dienas priekšvakarā vēsturnieks Igors Gusevs sarīkoja kapos tradicionālo rudens sestdienas talku.

Sestdien, 24. septembrī Igoram palīdzēt ieradās vairāk nekā simt aktīvisti: skolēni un studenti no jauniešu organizācijas "9. maijs.lv", organizācijas "Ziemeļu straume" dalībnieki ar Olegu Sisoļatinu priekšgalā, Vjačeslavs Rūķis no vēsturiskā kluba eXplorers un daudzi cilvēki, kam vienkārši rūp kapsētas liktenis.

Kā jau parasti, draugam palīgos ieradās arī novadpētnieks Aleksandrs Ržavins. Viņš nostiprināja jaunu lielu informatīvo stendu, kurā minēja šeit jau kopš pirmsrevolūcijas laikiem apbedītos cilvēkus (protams, tikai tos, ko izdevies atrast dažādos arhīvos).

Agrāk šo vietu sauca par Pētera kapiem. Te apglabāti Krievijas impērijas armijas pareizticīgie karavīri. Un hitlerieši gūstekņu līķus apraka tieši starp vecajiem kapiem.

Igors Gusevs pirms vairākiem gadiem, dokumentālās filmas "Salaspils STALAG" uzņemšanas laikā atrada šos pamestos kapus. Vēsturnieks stāsta, ka pēc Rīgas atbrīvošanas no hitleriešiem koncentrācijas nometnes vietā darbu sāka Valsts ārkārtas komisija nacistisko noziegumu izmeklēšanai. Apbedījumu vietu Garnizona kapos komisija īpaši atzīmēja. Piemēram, noskaidrojās, ka šajā vietā atrastas nacistu nomocīto bērnu mirstīgās atliekas – 630 bērni vecumā no 5 līdz 9 gadiem.

Vienkāršāk ir neievērot

Taču kāpēc oficiālās varas iestādes un vēsturnieki izliekas nemanām ne datumu – 25. septembri, ne arī kapus?

"Oficiālie vēsturnieki apgalvo, ka nometnē (tā esot bijusi tikai "labošanas darbu" nometne) nogalināti nevis 100 tūkstoši cilvēku, bet gan ne vairāk kā 2 tūkstoši, turklāt arī viņi, domājams, esot gājuši bojā "nejaušu iemeslu dēļ". Patiesību par nometni un tai līdzās esošajiem kapiem oficiālās varas iestādes dēvē par padomju falsifikāciju," – pastāstīja Gusevs.

"Tās un galma vēsturnieki nevēlas pievērst uzmanību arī tam, ka nometnes apsardzi un visus netīrākos darbus veica latviešu policaji – brīvprātīgie. Tāpēc vienkāršāk ir Salaspili vispār neievērot… Bet mēs esam nelabi, mēs liekam šķēršļus šai noklusēšanas sazvērestībai," – piebilda vēsturnieks.

Ziņu lente
0