Izglītības ministrija sūtīs bērnus skolā no 6 gadu vecuma

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasНачало учебного года
Начало учебного года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministrija apgalvo, ka apmācības programmas atbilst topošo pirmklasnieku vecumam un iespējām.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija iesniegusi Ministru kabinetam vispārējās izglītības likuma grozījumus, kuri paredz obligātās pamatizglītības sākumu no sešu gadu vecuma.

Vienlaikus likumā saglabāta iespēja sākt bērnu apmācību gadu vēlāk pamatotas nepieciešamības gadījumā. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā no 2018. gada 1. jūlija.

Izglītības ministrs jau augustā, Latvijas zinātnes un izglītības darbinieku arodbiedrības sēdē informēja par šādu iespēju.

Izglītības ministrija uzsvēra, ka mācību materiāls un metodika atbildīs pašreizējās pirmskolas izglītības obligātajai programmai, kas izstrādāta 6 gadus vecu bērnu apmācībai.

Likuma grozījumi nenosaka, ka sešus gadus veciem bērniem nāksies apgūt septiņgadīgiem bērniem paredzēto mācību materiālu.

Pieauguši skolēni

Daudzās vidējās mācību iestādēs jauniešiem zūd motivācija, un parādās citas prioritātes, vēsta Izglītības ministrija. Jau vidusskolā skolēni sāk meklēt darbu. Tas kaitē izglītībai, jo skolēni kavē nodarbības un nevelta mācībām pienācīgu vērību.

Sākumskola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas izglītības ministre vēlas atjaunot padomju skolas tradīcijas

2015./16. mācību gadā apmācības vispārējo skolu 12. klasē sāka 1111 skolēni, kas dzimuši 1996. gadā un vecāki. Skolu viņi pabeigs 20 gadu vecumā.

IZM atzīmēja, ka agrāka mācību uzsākšana varētu būt produktīva, jo skolēni ātrāk apzinātos savas spējas un karjeras iespējas.

Bez rindām bērnudārzos

Ministrija informē, ka šogad valstī ir 22 044 sešus gadus veci bērni, no kuriem 791 jau mācās 1. klasē. 2017./18. mācību gadā valstī varētu būt 19 781 sešus gadus vecs bērns, un mācības 1. klasē varētu sākt aptuveni 750 bērni.

Pēc plānotajām izmaiņām 2018./19. mācību gadā no 18 825 sešgadniekiem 1. klasē sāks mācīties jau 15 321 bērns. Tātad agrāka skolas gaitu uzsākšana mazinās rindas pirmskolas izglītības iestādēs.

Ministrija atgādināja arī par pilota projektu, kura mērķis bija mācību programmas izstrādāšana 6 gadus veciem bērniem. Projekta rezultātus augstu novērtēja izglītības speciālisti. Eksperiments parādīja, ka sešgadnieku integrētās apmācības programmas saturs kopumā atbilst šī vecuma bērnu īpatnībām.

Ziņu lente
0