Pieci jauni vārdi dienā: kā bēglim ilgāk padzīvot Latvijā

© Sputnik / Oksana DzadanBēgļu atbalstam organizētā gājiena dalībnieki Rīgā. Foto no arhīva
Bēgļu atbalstam organizētā gājiena dalībnieki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bēglis no Eritrejas Filmons, kurš pirms vairākiem mēnešiem ieradās Latvijā, atradis darbu kādā optikas salonā, tomēr darba devējs bijis spiests lūgt viņu mācīties latviešu valodu – viņu uztrauc VVC inspekcijas.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Eritrejietis Filmons sameklējis darbu kādā no Latvijas optikas saloniem. Viņš varētu uzsākt darbu tūlīt pēc bēgļa statusa saņemšanas, taču likums nosaka, ka darba devējam draud sods, ja darbinieks nepārvalda oficiālo valodu pietiekami labi.

"Murgs….. zinot, ka tā pati Valsts šai laikā apmaksā tikai dažas mācību stundas valodas apguvē," — savā lappusē Facebook uzrakstīja Optika Metropole, Outltet Optika un Manaslecas.lv līdzīpašnieks Mārtiņš Kossovičs.

 

Taču uzņēmējs nevēlas konfliktēt ar Valsts Valodas centru, tāpēc viņi ar jauno darbinieku vienojās, ka ārzemnieks katru dienu apgūs piecus jaunus vārdus.

"Šodienas uzdevums: saule, saulesbrilles, brilles, redze, acis," — abonentiem pastāstīja Kossovičs.
Mārtiņš Kossovičs jau vairākkārt nonācis situācijās ar dažādām valsts varas struktūrām, kas radījušas plašu publikas atbalsi.

Piemēram, 2012. gadā Valsts Valodas centrs sāka pārbaudi jautājumā par veikala Outlet Optika nosaukuma atbilstību latviešu valodai. Valsts valodas inspektoriem nepatika vārds Outlet angļu valodā, tāpēc viņi piespieda pārdēvēt veikalu par "Optika izpārdošana". Savukārt 2015. gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs gandrīz apsūdzēja salonu par nacisma popularizēšanu — tā reklāmā bija saskatītas asociācijas ar Ādolfa Hitlera portretu.

Ziņu lente
0