Piedzērušies skolēni mēģinājuši uzkāpt Gaismas pilī

CC BY 2.0 / Vitalii Demchuk / Gaismas pils.Foto no arhīva
Gaismas pils.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar jaunā mācību gada sākumu ieteicams vērīgāk sekot bērniem: septembri viņi bieži gūst traumas sporta nodarbībās, pakļūst zem mašīnas, zaudē mobilos tālruņus, bez vecāko klašu audzēkņi turklāt vēl piedzeras un trako.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Septembrī par 44% pieaug nelaimes gadījumu skaits ar bērniem, ziņo apdrošināšanas kompānija Balta.

Mācību gada sākums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis: daudzas skolas tiks slēgtas

Apdrošināšanas kompānijas Balta rīcībā esošie dati liecina, ka septembrī, mācību gada sākumā, nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits, kuros cietušais ir skolas vecuma bērns, pieaug par 44%, salīdzinot ar citiem gada mēnešiem. Vēl vairāk — septembrī tiek reģistrēti 25% no visiem nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem, kuros traumas guvis bērns.

Lielākā daļa bērnu traumu ir sadzīves traumas; gandrīz puse no tām ir lūzumi. Diemžēl ļoti bieži nelaimes gadījumi notiek skolā. AS "Balta" norāda, ka 37% gadījumu bērni gūst traumas sporta nodarbību laikā. Visbiežāk tie ir lūzumi, tiem seko sastiepumi un sasitumi.

Mācību gada sākumā konstatēta vēl viena tendence — bērni, atgriezušies pilsētā, bieži cieš satiksmes negadījumos. No visiem atlīdzību pieteikumiem saistībā ar ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cietuši arī bērni, 25% tiek pieteikti tieši septembrī. To būtu jāpatur prāta autovadītājiem un uz ceļa jābūt īpaši piesardzīgiem.

Mācību gads nes papildu zaudējumus vecākiem un apdrošinātājiem — salīdzinot ar vasaras mēnešiem, par 17% pieaug atlīdzību pieteikumu skaits par elektroierīču bojājumiem. 68% gadījumu runa ir par mobilo telefonu zaudējumu vai bojājumiem, kas radušies, bērniem nometot to zemē.

Mācību gada sākums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropiešus neapmierina viņu valstu izglītības sistēmas

Pastāv arī kāds cits risks, ko apdrošinātāji nepiemin — alkohols. Pirms mācību gada sākuma kārtības sargi īpaši rūpīgi seko tam, lai nepilngadīgajiem netiktu pārdots alkohols. Tomēr vecāko klašu skolēni pamanās nopirkt alkoholiskos dzērienus un sarīkot dažādas nepatikšanas sev un apkārtējiem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests informēja, ka Zinību dienā mediķi 11 reizes izsaukti pie bērniem. Visbiežāk sliktu pašsajūtu izraisījis satraukums pirms mācību gada sākuma, taču vairāki skolēni saindējušies ar alkoholu un aizvesti svinīgās līnijas laikā.

1. septembra vakarā divi 1996. un 1995. gadā dzimuši skolēni mēģināja uzrāpties Gaismas pils jumtā pa virvēm, ko izmantoja logu mazgātāji. Viņus aizturēja Pašvaldības policijas darbinieki. Viena jaunieša asinīs bija 0,51 promile, otrā — 0,96 promiles alkohola. Viens stāstīja, ka gribējis uz jumta uzsmēķēt, otrs — nofotografēties. Tika sastādīts administratīvais protokols sīkā huligānisma lietā, bet drošsirdīgajiem alpīnistiem draud sods 70-500 eiro apmērā.

Ziņu lente
0