Akadēmiķis Kalviņš aizstāvēs meldoniju Kanādā

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат милдронат
Лекарственный препарат милдронат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meldonija autors akadēmiķis Ivars Kalviņš plāno septembrī tikties ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvjiem un pierādīt, ka viņa lolojums nav dopings.

RĪGA, 12. augusts – Sputnik. Meldonijs, kas iekļauts Latvijā ražoto zāļu "Mildronāts" sastāvā, iespējams, jau šogad tiks svītrots no sportistiem aizliegto vielu saraksta, intervijā telekanāla LNT programmā "900 sekundes" pastāstīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš.

Спортсменки на старте забега. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sportistiem izsludināta meldonija amnestija

Septembrī Kalviņš plāno apspriest šo jautājumu, tiekoties ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvjiem Kanādā.

"WADA jau divas reizes bija spiesta atkāpties meldonija jautājumā, un trešo reizi tā atkāpsies, kad mildronāts tiks svītrots no aizliegto vielu saraksta," – pastāstīja zinātnieks.

Šī gada aprīlī WADA pavēstīja, ka meldonija koncentrācija viena mikrograma apmērā uz mililitru ir pieļaujama. Kalviņš cer, ka jau šogad mildronāts tiks svītrots no aizliegto vielu saraksta.

Sportisti, kuru analīzēs tika atrasts meldonijs, ir saņēmuši bargus sodus: volejbolists Aleksandrs Markins neiekļuva izlasē, tāpat kā 2013. gada čempionāta uzvarētāja 1500 metru skrējienā zviedriete Abeba Aregavi, bet tenisiste Marija Šarapova tika diskvalificēta uz diviem gadiem.

Лекарственный препарат мельдоний - Sputnik Latvija
Latvijas antidopinga aģentūra neatbalstīja meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā

No otras puses Starptautiskā velosipēdistu savienība (UCI) atcēla velobraucēja Eduarda Vorganova diskvalifikāciju, volobraucēju Anastasiju Čulkovu attaisnoja Krievijas Antidopinga aģentūra, grieķu-romiešu cīkstoņi no Krievijas Jevgēņijs Saļejevs un Sergejs Semjonovs tika amnestēti pēc WADA paziņojuma par maksimālo koncentrāciju. Starptautiskā peldēšanas federācija (FINA) atcēla ūdenspolo spēlētāja Aleksandra Bugaičuka atstādināšanu, vingrotājs Nikolajs Kuksenkovs tika pielaists dalībai Olimpiskajās spēlēs un izcīnīja sudraba medaļu komandu cīņā, bet peldētāja Jūlija Jefimova ir izcīnījusi jau divas sudraba medaļas 100 un 200 metru distancēs brasā.

Pasaules Antidopinga aģentūra no 2016. gada janvāra iekļāva aizliegto vielu sarakstā Latvijā 70. gados izstrādāto ārstniecisko preparātu meldoniju. Akadēmiķis Kalviņš, meldonija radītājs, ne vienu reizi vien ir uzsvēris, ka preparāts nav dopings, bet gan līdzeklis, kas ļauj pasargāt sirds muskuli no pārliecīgas slodzes kaitīgajām sekām.  Latvijā meldoniju ražo farmaceitiskā kompānija Grindex.

Ziņu lente
0