Latvijas robežsargi: bēgļi Grieķijā nelūdz, bet pieprasa palīdzību

© REUTERS / Pascal RossignolUzraksts telšu nometnē "Londona - mans sapnis". Foto no arhīva
Uzraksts telšu nometnē Londona - mans sapnis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bēgļu rīcība pēdējā gada laikā ir mainījsuies. Par to pastāstīja Latvijas robežsargi, kuri piedalījās Eiropas Savienības pierobežas operācijā Grieķijā.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Divi Latvijas robežsargi, kuri piedalījās ES robežaģentūras "Frontex" operācijās Grieķijā, pastāstīja par saviem iespaidiem telekanālā LNT.

Robežsargs Pēteris Zaķis pastāstīja, ka pēdējos gados bēgļi, kuri cenšas nokļūt Eiropā, ir būtiski mainījušies — viņi vairs nelūdz, bet pieprasa palīdzību.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Latvijā drošība nav garantēta, uzskata bijušais Valsts policijas priekšnieks

Viņš pastāstīja, ka operācijas dalībnieki parasti atrod laivas ar bēgļiem, kurās pārvietojas 40-50 cilvēki, galvenokārt vīrieši. Robežsargi sazinās ar operatīvās vadības centru, lai izlemtu, uz kādu ostu nosūtīt laivu. Zaķis daudzus gadus ir piedalījās šādās misijās un novērojis, kā mainās cilvēku uzvedība — agrāk viņi baidījās un lūdza palīdzību, bet tagad izturas pašpārliecināti un to pieprasa.

Otrs Frontex operācijas dalībnieks — robežsargs Raimonds Garais uzsvēra: jūtams, ka bēgļu nosūtīšana uz Eiropu ir labi organizēts bizness. Laivu pasažieri ļoti labi zina, kas jāsaka un jādara.

Garais piebilda, ka pašlaik bēgļu plūsma uz Grieķiju ir ievērojami samazinājusies, jo turki aptur šos cilvēkus jau savā teritorijā, un patrulēšanā piedalās NATO kuģi.

ES robežkontroles aģentūras Frontex rīcībā esošie dati liecina, ka 2015. gadā Eiropas Savienībā ieradušies 1,8 miljoni migrantu. Lielākā daļa no tiem devas uz Grieķiju caur Turciju, vēlāk bēgļi tika nosūtīti uz citām ES valstīm. Apmērām 3,5 tūkstoši bēgļu gājuši bojā, šķērsot Vidusjūru. Eiropas Komisija jau ir paziņojusi, ka pašreizējā migrācijas krīze ir lielākā kopš Otrā pasaules kara periodā piedzīvotās.

Ziņu lente
0