Parakstu vākšana par Latvijas izstāšanos no ES kļūst aktīvāka

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogs pie Ministru kabineta ēkas. Foto no arhīva
Latvijas karogs pie Ministru kabineta ēkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēneša laikā Latvexit piekritēji ir savākuši aptuveni tūkstoš parakstus. Tā ir aptuveni trešā daļa no tiem, kas atbalstījuši iniciatīvu kopš petīcijas sastādīšanas brīža.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Arvien lielāks ir cilvēku skaits, kas vēlētos apspriest jautājumu par Latvijas izstāšanos no ES. Petīciju portalā manabalss.lv parakstījuši vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku.

Премьера фильма Звездные войны: Пробуждение силы в Лондоне - Sputnik Latvija
Galaktiskās impērijas piekritējs gaida ciemos DP

Petīcija tika publicēta portālā 2012. gada martā. To parakstījušo cilvēku skaits auga ļoti lēnām. Tomēr pēc tam, kad Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā pieņēma lēmumu pamest Eiropas Savienību, parakstu skaits strauji pieauga. No 3082 piekritējiem aptuveni tūkstotis parakstījuši petīciju pēdējā mēneša laikā.

Iniciatīvas autors norādīja, ka, iestājoties Eiropas Savienībā, Latvija sastapusies ar dažnedažādiem ierobežojumiem, taču gūtās iespējas nav iespējams izmantot objektīvu iemeslu dēļ. Sadarbību ar citām valstīm var īstenot ar divpusēju līgumu palīdzību, tāpēc nav jāatsakās no valsts neatkarības, teikts petīcijā.

"Pienācis laiks atgūt reālu neatkarību," — uzsver petīcijas autors.

Portāls, kurā publicēta petīcija, nedod iespēju vākt parakstus referenduma organizācijai. Ja iniciatīva savāks nepieciešamos 10 tūkstošus balstu un tiks nodota izskatīšanai Saeimā, jautājumu par referenduma organizāciju var apspriest Latvijas parlaments.

No 1940. līdz 1991. gadam Latvija bija viena no Padomju Savienības republikām, un 2004. gadā iestājās Eiropas Savienībā.

Labākas dzīves meklējumos

Petīcija par izstāšanos no Eiropas Savienības nav pirmā privāto politisko iniciatīvu virknē. Tiesa, agrāk publicētajās petīcijās norādīts, ka tas bijis joks.

Piemēram, 2014. gada martā koptelovs vietnē avaaz.org publicēja petīciju, kurā norādīja, ka valsts iedzīvotājiem pavērsies milzīgas attīstības perspektīvas, ka valsts iekļausies Krievijas sastāvā. Petīcijas teksta viņs norādīja, ka tas bijis joks. Petīciju parakstījuši vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēku. Par Koptelova ierosinājumu viņam piespriesta brīvības atņemšana uz 6 mēnešiem.

Ziemā portalā avaaz.org parādījās vēl viena amizanta petīcija. Tās autors Deniss Barteckis, protestējot pret absurdo spriedumu Koptlelovam, aicināja balsot par Latvijas iekļaušanu ASV sastāvā. Pret Bartecki ierosināta krimināllieta.

Arī nākamās petīcijas autors Alekss Aļohins, kurš ierosināja pievienot Latviju Galaktiskajai impērijai, pieļauj, ka nokļūs Drošības policijas uzmanības centrā.

Ziņu lente
0