Kučinskis nav gatavs pacelt minimālo algu

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsLatvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto no arhīva
Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo reizi minimālā alga valstī tika celta 2016. gada 1. janvārī – par 10 eiro.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Pēc Latvijas Ministru prezidenta Māra Kučinska domām, minimālās algas celšana nākamgad nav nepieciešama.

"Ja mēs nepaceļam nodokļus un vēlamies, lai ekonomika attīstītos, mēs nevaram tikai paaugstināt algas," — vakar Latvijas Radio ēterā sacīja premjers.
Viņa teikto citē LETA.

Visi šie jautājumi, tai skaitā arī par neapliekamo minimumu vēl tiks izskatīti, apgalvoja premjers. Valdība jau apņēmusies nākamgad neveikt nodokļu izmaiņas, nosakot jaunus vai palielinot esošos nodokļus.

Iepriekš Pasaules Banka ierosināja ieviest Latvijā progresīvo ienākuma nodokli, tomēr īstenot šo sistēmu ir iespējams, paaugstinot neapliekamo minimumu. Maijā Finanšu ministrija solīja 2020. gadā dubultot neapliekamo ienākumu atbilstoši Eiropas Komisijas rekomendācijām.

Kas ir makā

Šobrīd minimālā alga Latvijā sastāda 370 eiro. Tās apmērs tika palielināts par 10 eiro no šā gada 1. janvāra.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Kompensācijas deputātiem, kas palikuši bez jumta virs galvas un dzelzs zirdziņa

Turklāt, kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, pirmajā ceturksnī Latvijā vidējā mēnešalga pirms nodokļu nomaksas bija 827 eiro, bet vidējā neto alga — 610 eiro.

Darba alga ir pieaugusi visās Baltijas valstīs. 2016. gada pirmajā ceturksnī visaugstākā vidējā alga pirms nodokļu nomaksas bija Igaunijā — 1091 eiro, bet viszemākā — Lietuvā (748 eiro).

Abās valstīs, tāpat kā Latvijā, kopš šā gada janvāra ir palielinājusies minimālā alga: Igaunijā — no 390 līdz 430 eiro (10,3%), Lietuvā no 300 līdz 350 eiro (pieaugums par 16,7%). Lietuvā no 1. jūlija minimālā darba alga ir pieaugusi vēl par 30 eiro, sasniedzot 380 eiro.

Cerības zūd

Jūnijā Baltic International Bank veiktā aptauja, norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji skatās uz ekonomisko situāciju valstī ar pesimismu. Tikai 2% iedzīvotāju uzskata, ka šībrīža situācija ekonomikā ir laba.

Прямой эфир программы Гражданская оборона - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igors Jurgens: nenodalu kontrsankciju sekas krievu un latviešu ciestajos zaudējumos

Savukārt maija aptaujā respondenti norādīja, ka valstij jāveido labi apmaksātas darba vietas, jāsamazina un jāsakārto nodokļi, jāpalielina minimālā alga un jārūpējas par ekonomikas attīstību un ražošanu. Jūnija aptauja liecina, ka cilvēku cerības acīmredzot nav attaisnojušas.

Vienlaikus finanšu analītiķi, ņemot vērā pirmā ceturkšņa rezultātus, uzskata, ka ekonomiskā situācija Latvijā ir pozitīva, norāda uz mērenu pieaugumu un norāda, ka gada beigās pieauguma ātrums pārsniegs vidējo rādītāju Eiropas Savienībā.

Ziņu lente
0