Šadurskis: Kremļa taustekļi centušies saduļķot izglītību Latvijā

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaIzglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabinets ir pieņēmis Audzināšanas vadlīnijas, tomēr izglītības ministru vēl joprojām skolotāju lojalitāte satrauc vairāk nekā skolēnu augstās tikumiskās normas.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Ministru kabinets ir apstiprinājis tikumiskās Audzināšanas vadlīnijas Latvijas skolām, vēsta LETA.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas domām, pastāv divpadsmit tikumiskie principi: atbildība, centība, drosme, godīgums, gudrība, laipnība, līdzcietība, mērenība, savaldība, solidaritāte, taisnīgums un  tolerance.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Tagad vecāki, kam šķitīs, ka skolā izmantotās metodes un materiāli neatbilst šiem divpadsmit principiem, var pieprasīt skolotāja un direktora paskaidrojumus.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pacentās iegalvot sabiedrībai, ka šo soli nevajagot uzskatīt par neuzticības izpausmi skolotājiem un solīja, ka " mācību procesā nebūs cenzūras, atgriešanās viduslaikos."

Šadurskis pieminēja arī "Kremļa ideoloģijas taustekļus", kas centušies saduļķot izglītības sistēmu Latvijā, taču cietuši fiasko. Viņš neaizmirsa arī par lojalitāti Latvijai, kam, pēc viņa domām, pievērsta uzmanība Tikumiskajās vadlīnijās. "Mūsdienu sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos jaunais tiesiskais regulējums skaidri definē arī lietu un vērtību kopumu, kas ir saistīts ar valstiskumu, piederību un attieksmes veidošanu pret valsti jau no mazotnes," – uzskata politiķis.

Akcijas Nemirstīgais pulks dalībnieki Rīgā - Sputnik Latvija
Rīga gatavojas 9. maijam: koncerti, gājieni un dāvanas

Skolotāju lojalitāte tomēr Šadurski satrauc vairāk nekā gudrība, pieklājība, solidaritāte un līdzcietība kopā ņemtas. Jau aprīlī viņš norādīja, ka esošo likumu grozījumi pieņemti tāpēc, lai pastiprinātu kontroli pār nelojālām skolām un pedagogiem. Par lojalitātes trūkumu jau cietusi privātā krievvalodīgā skola Innova – tās skolotāja Margarita Dragile ir viena no pasākuma "Nemirstīgais pulks" organizatorēm Latvijā.

Citas Latvijas skolas arī agrāk glabāja skolēnu tikumību. Piemēram, pagājušā gada oktobrī Rīgas 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla aizliedza pasniedzējam demonstrēt skolēniem filmu Total Eclipse ("Pilns aptumsums"). Viņš paskaidroja, ka filmai piešķirta kategorija "18+", un klasē ir nepilngadīgie. Tiesa, filma tika aizliegta arī tāpēc, ka filmas galvenie varoņi, franču dzejnieki  Arturs Rembo un Pols Verlēns stajas homoseksuālos sakaros. Tātad nav saprotams, kā tas saskan ar izsludināto toleranci.

Ziņu lente
0