Politika

Kozlovskis: Latvija nespēs pieņemt visus bēgļus

© REUTERS / Marko DjuricaСитуация с беженцами
Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis atzina, ka Latvija atpaliek no bēgļu pārvietošanas grafika un neiekļausies termiņā.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Latvija atpaliek no bēgļu pārvietošanas grafika un divu gadu laikā nespēs pieņemt visus ieplānotos patvēruma meklētājus, pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis LNT raidījumā "900 sekundes".

Дети-беженцы смотрят из окна - Sputnik Latvija
Ministri strīdās par bēgļu uzturnaudu

Pēc viņa teiktā, sākot ar pagājušā gada septembri, Latvija apņēmusies pieņemt mēnesī līdz 50 cilvēku, taču šobrīd tika uzaicināti tikai 47 bēgļi. Latvija katastrofāli atpaliek no noteiktiem tempiem.

"Neizslēdzu, ka mēs neiekļausimies termiņā," — teica ministrs.

Tāpat viņš informējis, ka nākamā bēgļu grupa ieradīsies Latvijā  jau drīzumā. Visticamāk, tie būs imigranti no  Grieķijas vai Itālijas nometnēm.

Kozlovskis atzina, ka pagaidām nezinot, kas notiks ar pirmo bēgļu grupu. Kamēr viņi atrodas imigrantu uzņemšanas centrā "Mucenieki", viss ir skaidrs, bet, tiklīdz viņi saņems bēgļu statusu, viņiem būs jāpamet šī tā saucamā kopmītne.

"Uz ielas mēs viņus nedzīsim. Tad labākajā gadījumā mēs saņemsim personas, kas lūdz palīdzību uz ielas," — teica IeM vadītājs.

Беженцы с Ближнего Востока - Sputnik Latvija
Bēgļu krīze: baiļu cena

Vēl nav zināms precīzs bēgļu skaits, kurus Latvijai nāksies pieņemt divu gadu laikā. Skaitļi atšķiras no 531 līdz 776 cilvēkiem. Oficiāli tiek ziņots tikai tas, ka lielākā daļa no tiem ieradīsies no Grieķijas un Itālijas, vēl 50 cilvēki atbrauks no trešajām valstīm, piemēram, no Turcijas.

Otrdien valdība nolēma mazliet atvieglot bēgļu stāvokli un apstiprināja izmaiņas noteikumos, saskaņā ar kuriem, diennakts pabalsta apmērs būs palielināts par 85 centiem — no 2,15 līdz 3 eiro. Taču diez vai tas palīdzēs, jo ņemot vērā  īres maksu, ar to naudu Latvijā nevar izdzīvot.

Ievērojami lielāku atbalstu jaunajiem latviešiem sniedz nevis Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kura izmaksā šo pabalstu, bet Valsts robežsardze, kas piegādā viņiem ēdienu vidēji par summu 5,15 eiro dienā. Taču šī palīdzība tiek sniegta arī līdz bēgļu statusa piešķiršanas, bet vēlāk viņiem būs jāiekārtojas pašiem. Taču šīs svešiniekus adaptācijas mehānisms Latvijā pagaidām nedarbojas.

Ziņu lente
0