Latvija aizsardzībai tērē mazāk nekā Lietuva un Igaunija

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasПолигоне Адажи в Латвии
Полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO dalībvalstu vidū Latvija ieņem 11. vietu aizsardzībai atvēlēto izdevumu ziņā, kas pieauguši visās Baltijas valstīs. Militārajām vajadzībām Latvijas valdība velta 1,49% IKP.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Latvijas izdevumi aizsardzībai 2016. gadā sastāda 1,45% IKP, Lietuvā — 1,49%, Igaunijā — 2,16%, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz BNS publicētajiem datiem.

Генерал-лейтенант Бен Ходжес - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: Krievija spēj iekarot Baltijas valstis trīs diennakšu laikā

Lielākās summas aizsardzības vajadzībām militārā bloka dalībvalstu vidū atvēl ASV, kas šiem mērķiem tērē 3,61% valsts IKP.

Vašingtonai seko Grieķija (2,38% IKP) un Lielbritānija (2,21% IKP). Piekto vietu aizsardzībai atvēlēto izdevumu ziņā ieņem Polija (2% IKP).

NATO dalībvalstu vidējais rādītājs šogad sastāda 2,43% IKP, savukārt Eiropas valstu (NATO dalībvalstu) vidējais rādītājs ir 1,46% IKP.

2015. gadā aizsardzības vajadzībām Igaunija piešķīra 2,07%, Lietuva – 1,14% un Latvija – 1,04% no IKP.

Karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sardzes maiņa: Latvijā ieradīsies 200 NATO karavīri no ASV

Šogad Latvijā sākās aktīvas diskusijas par aizsardzībai atvēlētajiem izdevumiem. Tas notika pēc skandāla ar nekvalitatīvajām sapieru lāpstām, kas bija iepirktas zemessardzes vajadzībām.

Vispirms zemessargiem neizdevās piestiprināt pie mugursonām izsniegtās lāpstas, taču vēlāk, kad karavīri sāka rakt zemi, puse lāpstu salūza burtiski pēc piecām minūtēm. Pēc atbilstoša deputātu pieprasījuma noskaidrojās, ka Ķīnā ražotās sapieru lāpstas armijai izmaksājušas tikai 3,1 eiro gabalā. Aizsardzības ministrija sāka dienesta izmeklēšanu un apsolīja iepirkt jaunas lāpstas, dārgākas un kvalitatīvākas.

Ziņu lente
0