Līdz ar Uzvaras pieminekli Rīgai nāksies nojaukt arī bibliotēku

© Sputnik / Oksana DzadanЗамок света Латвийская национальная библиотека
Замок света Латвийская национальная библиотека - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs painteresējās par "Uzvaras laukuma vēsturiskā tēla atjaunošanas plāniem." Noskaidrojās, ka petīcijas autori ierosina nojaukt ne vien pieminekli Rīgas atbrīvotājiem, bet arī pusi Āgenskalna un Torņakalna.

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Izrādās, ka plāni, kas saistīti ar "Uzvaras laukuma vēsturiskā tēla atjaunošanas" plāniem, nebeidzas ar Uzvaras pieminekļa nojaukšanu vai pārvietošanu vien. To īstenošana liek atbrīvoties arī no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja, vairākām viesnīcām un daudzām dzīvojamajām mājām.

9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nacionālisti pieprasa Uzvaras pieminekļa demontāžu

Portālā manasbalss.lv publicētās petīcijas autori, kuri lūdz atjaunot Uzvaras laukuma vēsturisko tēlu, šo projektu apraksta skaisti, taču nekonkrēti. Viņi raksta, ka laukuma rekonstrukcija "ļautu Rīgai iekļauties citu attīstītu Eiropas valstu galvaspilsētu saimē ar ievērojamu kultūras, atpūtas, sporta un Brīvības cīņu vēsturiskās piemiņas kompleksu," taču pašā petīcijā nekas nav teikts par to, kā tiks sasniegts burvīgais rezultāts. Autori norāda tikai to, ka jānojauc piemineklis Rīgas atbrīvotājiem, kas, pēc autoru domām, "bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes."

Nav īsti zināms, vai daudzi Latvijas iedzīvotāji starp tiem desmit tūkstošiem, kuri petīciju ir parakstījuši, nojauš, kā izskatās pirmskara plāns, ko piedāvā īstenot Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks.

Nesen Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nolēma painteresēties par Rīgas domes viedokli šajā jautājumā. Tā nu Rīgas mērs Nils Ušakovs savā lappusē Facebook sīkāk pastāstīja par Uzvaras laukuma projektu. Noskaidrojās, ka Uzvaras piemineklis ir tikai pirmais upuris. Projekta ietvaros nāksies nojaukt  Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku, Swedbank debesskrāpi, Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju, divas viesnīcas un vairāk nekā desmit daudzstāvu dzīvojamās ēkas parka apkaimē.

Vai arī šo māju iemītnieki ir parakstījuši petīciju? Ja tā, interesanti būtu uzzināt, vai viņi saprot, ka lūdz Saeimu nojaukt viņu pašu mājokļus?

Ziņu lente
0