Šadurskis: Latvija apsteidz Zviedriju, taču atpaliek no Ķīnas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis pastāstīja par izglītības kvalitāti Latvijā, mācību gada pagarinašanu un sporta nodarbībām, kā arī piezīmēja, ka izglītībai atvēlētie līdzekļi neglābs Latvijas lauku rajonus no izmiršanas.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis intervijā TVnet pastāstīja par izglītību Latvijā, trešo sporta nodarbību un lauku skolām.

Урок русского языка - Sputnik Latvija
Šadurskis ir neizpratnē: krievu skolās aug skolēnu skaits

Ministrs apgalvo, ka tests PISA (Programme for International Student Assessment, "Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programma"), ko ESAO organizē reizi trīs gados 15 gadus vecu pusaudžu vidū, lai novērtētu skolēnu kompetences matemātikā, dabaszinātnēs, lasīšanā, ir apliecinājis: Latvija ieņem 20. — 21. — 24. vietu (patiesībā 2012. gada testā Latvijas skolēni ieņēma 28., 25. un 29. vietu, bet 2015. gada testa rezultāti tiks publicēti tikai 2016. gada decembrī). Saskaņā ar PISA rezultātiem, Latvija ir apsteigusi Lietuvu, Zviedriju, Krieviju un ASV, taču atpaliek no Igaunijas, Somijas un – visvairāk – no Ķīnas, kas visās trīs jomās ieņēma pirmo vietu.

ESAO eksperti uzskata, ka nesakārtotā skolu tīkla dēļ Latvija atvelta skolotāju algām pārāk lielu daļu izglītībā ieguldīto līdzekļu, tāpēc pietrūkst naudas citu funkciju finansēšanai. Ja tiks sakārtots skolu tīkls, būs iespējams palielināt pedagogu algas un vienlaikus atbrīvot līdzekļus izglītības uzlabošanai. Ministrs jau agrāk norādīja, ka nepieciešams "sakārtot skolu tīklu", slēdzot vairākas skolas.

Skolā - Sputnik Latvija
Šadurskis nosaucis vienu no pēcpadomju Latvijas galvenajām kļūdām

Līdz jaunā mācību gada sākumam valstī tiks slēgtas vienpadsmit izglītības iestādes. Izglītības ministrija jau pieņēmusi lēmumu par astoņām skolām: tiks slēgta Mežotnes internātvidusskola, kurā mācās 39 skolēni, Daukstes pamatskola, kurā mācās 48 bērni, Zlēku pamatskola, divas skolas Saldū un citas izglītības iestādes. Ieplānota vairāku skolu un bērnudārzu apvienošana. 11 izglītības iestādes jaunajā mācību gadā tiks reorganizētas.

Jautājumā par skolu slēgšanu mazajās pašvaldībās Šadurskis pavēstīja, ka Izglītības ministrija nevar apturēt iedzīvotāju dabisko migrāciju, un tas arī neesot tās pienākums. Viņš prognozēja, ka līdz 2030. gadam gandrīz visas lauku teritorijas Latvijā zaudēs līdz 30% iedzīvotāju, kas koncentrēsies Rīgā un tās apkaimē. Ministrs uzskata, ka skolu tīklam nav ne jāsekmē, ne arī jābremzē centralizācija – tam jābūt piemērotam iedzīvotāju skaitliskajai struktūrai.

Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Šadurskis salīdzinājis situāciju augstskolās ar bumbu ar laika degli

Ministrs no jauna apstiprināja, ka  mūsdienu skolēnu sliktā veselības stāvokļa dēļ ir jāievieš trešā sporta nodarbība nedēļā. Viņš arī uzstāja, ka mācību gads ir jāpagarina, jo pretējā gadijumā neizdosies uzlabot izglītības kvalitāti, nepalielinot skolēnu iknedēļas slodzi.

Šadurskis uzskata, ka šis lēmums būtu izdevīgs vecākiem, jo nodrošinās bērnu kontroli vasarā un vecākiem nenāksies meklēt, kurp sūtīt bērnus brīvlaikā.

Ziņu lente
0