Čigānu vietā – romi, un ikviens var kļūt par latvieti

© Sputnik / Андрей Варенков / Pāriet pie mediju bankasČigāni. Foto no arhīva
Čigāni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība vēlas grozīt Tautību klasifikatora noteikumus, lai ņemtu vērā situāciju ar bēgļiem, turklāt Saeimas deputāti ir apstiprinājuši grozījumus, kas ļaus Latvijas pilsoņiem kļūt par latviešiem.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Saeima otrajā lasījumā izdarīja grozījumus Likumā par vārda uzvārda un tautības maiņu, savukārt valdība plāno mainīt Latvijas Tautību klasifikatoru.

Eiropas Komisijas plāni liecina, ka Latvijai ir jāuzņem 776 bēgļi. Lai sagatavotu pareizus dokumentus cilvēkiem, kuri pašlaik atrodas valstī, kā arī tiem, kas Latvijā ieradīsies nākotnē, ir jāizdara grozījumi Latvijas Tautību klasifikatorā, raksta LSM.lv. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) lūdza valdību paplašināt pašreizējo tautību sarakstu. Vakar Ministru kabinets apstiprināja Centrālās statistikas pārvaldes sagatavoto noteikumu projektu "Tautību klasifikators".

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Saeima atļāvusi ārvalstniekiem kļūt par latviešiem

Klasifikatorā apstiprinātas tādas tautības kā nigērietis, hazārs (tauta, kas dzīvo Afganistānas centrālajā daļā), aimaks (ciltis Afganistānas ziemeļrietumos), oroms (tauta Etiopijā un Kenijas ziemeļu daļā), Palestīnas arābs, tuaregs un berbers (Ziemeļāfrikas pamatiedzīvotāji), igbo (tauta Nigērijas austrumos), hutu un tutsi (Centrālāfrikas tautas, kas lielākoties dzīvo Ruandā un Burundi), tamils (tauta, kas dzīvo Indijas dienvidu daļā) u.c.

Klasifikatorā pievienots arī vārds "roms" – čigānu pareizais nosaukums. Biedrības Romu kultūras centrs vadītāja, tiesībsarga konsultante romu tiesību jautājumos Roksana Rudeviča pastāstīja, ka līdz šim sarakstā bija tikai tautība "čigāns", kas radīja grūtības, ņemot vērā identifikācijas dokumentus, ko izsniedz Starptautiskā Romu apvienība.

Latvijas pilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jau rudenī Latvijā tiks aizliegti krievu vārdi

PMLP rīcībā esošie dati liecina, ka šī gada 1. janvārī Latvijā dzīvoja 158 tautību pārstāvji un gandrīz 50 cilvēki, kuru tautība nebija noteikta.

Ierakstīt dokumentos tautību "latvietis" nav tik vienkārši, kā kļūt par romu vai tuaregu, taču arī tas ir iespējams. Saskaņā ar Saeimas apstiprinātajiem grozījumiem Likumā par vārda uzvārda un tautības maiņu, Latvijas pilsoņi, kuri vismaz 15 gadus nodzīvojuši valstī, pārvalda valsts valodu augstākajā līmenī un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, var nomainīt tautības ierakstu dokumentos pret "latvieti". Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL) šajā jautājumā publicēja tīklā Facebook dusmīgu rakstu, kurā pavēstīja, ka jaunais likums nonivelē izpratni par to, kurš ir piederīgs latviešu tautai, un uzskatīja visus deputātus, kas balsoja "par".

 

Ziņu lente
0