Politika

Nacionālisti pieprasa Uzvaras pieminekļa demontāžu

© Sputnik / Oksana Dzadan9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva
9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimā iesniegta Latvijas pilsoņu iniciatīva, kuras autori aicina "atjaunot vēsturisko taisnīgumu", pārbūvēt Uzvaras laukumu un demontēt pieminekli, kas veltīts Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā iesniegta Latvijas pilsoņu iniciatīva, kuras autori ierosina atjaunot Uzvaras laukuma pirmskara projektu. Iniciatīva bija publicēta portālā manabalss.lv.

Pašlaik petīciju parakstījuši 12 275 cilvēki, un tās iesniegšanai Saeimā nepieciešamas 10 000 balsis. Iniciatīvas autori – Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks pieprasa atjaunot "Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu" – Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts nevis par godu PSRS armijas uzvarai, bet gan "iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta kaŗaspēku."

"Šis projekts ļautu Rīgai iekļauties citu attīstītu Eiropas valstu galvaspilsētu saimē ar ievērojamu kultūras, atpūtas, sporta un Brīvības cīņu vēsturiskās piemiņas kompleksu," – raksta iniciatīvas autori. Viņi ir nolēmuši "civilizēti" izrēķināties ar pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem – nojaukt to.

"Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," – norāda autori. Viņi ierosināja "savākt sabiedrības ziedojumus PSRS armijas memoriāla demontāžai un Uzvaras laukuma infrastruktūras izmainīšanai."

Pie tam viņi nekaunas šim nolūkiem prasīt ne vien valsts dotācijas, bet arī pieprasīt no Krievijas kompensāciju par pieminekļa nojaukšanu.

Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Saeimas deputāts pieprasa nojaukt Uzvaras pieminekli

Savas barbariskās ieceres petīcijas autori pamato ar ieganstu kļūt kulturālākiem. Izrādās, pieminekļa sagraušana un koku iznīcināšana gleznainā parka teritorijā varētu "īstenot Latvijas valstiskās un kultūrvēsturiskās ieceres."

Vēl vairāk, ierosmes autori ir pārliecināti, ka, iznīcinot Padomju armijas karavīru piemiņu, kuri gāja bojā, cīnoties par Rīgas atbrīvošanu, sekmēs "pilsoniskās sabiedrības saliedēšanu, valstiskās apziņas veicināšanu."

Savu iniciatīvu autori publicēja jau 2012. gada 25. aprīlī, un tā vienkārši pazustu līdz ar tās "kulturālajiem autoriem", taču negaidot akcija ir saņēmusi lielu balsu skaitu veselus trīs gadus pēc tās sākuma.

Vai tad par to būtu īpaši jābrīnās? Ja pat valsts prezidents Raimonds Vējonis intervijā NRA šķietami labvēlīgi izteicās par valsts krievvalodīgajiem iedzīvototājiem, ko neesam pratuši uzrunāt un daudzi no kuriem jūtas atstumti. Arī viņš šokēja ar vārdiem par to, ka 9. maijs tiek izmantots sabiedrības šķelšanai un piebilda, ka Krievija efektīvi izmanto pāridarījuma izjūtu, lai ietekmētu viņu domas un jūtas.

Ziņu lente
0