Latvijā izveidos ideālo sirds vārstuli

© Sputnik / Maxim Bogodvid / Pāriet pie mediju bankasПразднование Дня святого Валентина
Празднование Дня святого Валентина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki izstrādā ideālo materiālu sirds vārstuļa protēzes izgatavošanai. Jauno nanošķiedru materiālu izaudzēs sadarbībā ar vietējiem fiziķiem.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Latvijas zinātnieki nolēmuši izveidot sintētisko materiālu vārstuļa protēzei, ziņo BNN.

RSU Biomehānikas laboratorijas vadošais pētnieks, sirds ķirurgs Mārtiņš Kalējs pastāstīja, ka sadarbībā ar vietējiem fiziķiem iecerējis ražot nanošķiedru sintētisko materiālu ideāli piemērotu sirds vārstuļa protēzes izgatavošanai. Pēc viņa teiktā, šīs materiāls ir pietiekami blīvs, lai izturētu pastāvīgo spiedienu, ko sirdī rada asinsrite, taču tas ir arī gana porains, lai tajā varētu iemājot cilvēka šūnas. Šūnas, sadaloties, pakāpeniski aizvietos sintētisko vārstuli un pārņems tās funkcijas.

Ražošanas process, pēc viņa teiktā, ļoti sarežģīts: materiāls jāauž elektriskajā laukā no ārkārtīgi smalkiem pavedieniem, kuru diametrs mērāms nanometros. Ārzemēs ražošanas mēģinājumi nebija veiksmīgi, tāpēc pašlaik Kalējs mēģina izveidot sintētisko vārstuli Latvijā, sadarbībā ar vietējiem fiziķiem.

Latvijā ik gadu tiek veiktas 800 sirds vārstuļu operācijas, viena no tādām nesen tika izdarīta Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim. Pēc kardiologu vārdiem, vārstuļa nomaiņa ir diezgan parasta operācija un neietekmē dzīves kvalitāti, taču abiem sirds vārstuļu protēžu veidiem — bioloģiskām un mehāniskām, ir savi trūkumi: bioloģiskās protēzes nolietojas, bet mehāniskās protēzes var izraisīt trombu veidošanu.

Ziņu lente
0