Piena cena samazinājusies: meklējiet dzeltenus cenrāžus

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasМолоко
Молоко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No ilgstošas krīzes piensaimniecības jomā iegūst pircēji - Food Union samazina cenas piena produktiem, lai atbalstītu zemniekus. Preces ar atlaidēm veikalos parādīsies maijā un jūnijā.

RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Latvijas uzņēmums ar Krievijas kapitālu samazina cenas, lai zemnieki turpinātu to ražot, ziņo LETA.

Piena ražošana ir nerentablāka Latvijas lauksaimniecībā. Divu gadu sankciju karu laikā piena iepirkuma cena nokrita par 27%, tas ir otrais lielākais kritums ES.

Latvijas piena ražošanas uzņēmumam Food Union pagaidām izdodas tikt galā ar krīzi un pat palielināt savu klātbūtni Eiropas tirgū. Nesen kompānija iegādājusies divas saldējuma ražošanas rūpnīcas – Norvēģijā un Rumānijā. Tomēr Food Union biznesa pamats ir Latvija un Latvijas piena ražotāji.

Lai turpinātu iepirkt vietējo svaigu pienu līdzšinējos apjomos, Food Union ievada atlaides visai Limbažu piens produkcijai. Kā informēja uzņēmums, no 1. maija līdz šā gada 30. jūnijam Limbažu piens un kefīrs 1 litra iepakojumā tiks tirgoti pa vienai rekomendētai cenai — 0,65 eiro, bet biezpiens un krējums — pa 0,69 eiro. Produkti ar atlaidēm parādīsies visos Latvijas veikalos maijā un jūnijā, lielākajā daļā veikalos tie tiks apzīmēti ar dzelteniem cenrāžiem.

Коровы мясо-молочной породы в фермерском хозяйстве - Sputnik Latvija
Latvijas lauksaimnieki atraduši Krievijas sankciju priekšrocības

Kā norāda AS "Rīgas Piena kombināts" (grupa Food Union) valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs, ja pirms diviem gadiem litrs piena maksāja 1 eiro, pērn — 0,80 eiro, tad jau šodien piens maksā 0,65 eiro.

"Tas nav labi piensaimniecības nozarei, bet gan ir labi piena pircējiem. Tāpēc mēs meklējam veidus, kā apmierināt pircēju vēlmes ar pievilcīgām cenām, vienlaikus palielinot piena patēriņu, pārvēršot to par tiešo atbalstu lauksaimniekiem," — teica Staņēvičs.

Viņš arī informēja, ka Food Union, redzot, ka piena krīze ieilgusi, pieņēma vairākus ārkārtas pasākumus, ar mērķi paaugstināt pārstrādes efektivitāti. "Mēs par 40% samazinājām noliktavas izmaksas, par 25% — piena piegādes loģistikas izdevumus, par 20% —gatavās produkcijas loģistikas izmaksas. Padarot efektīvāku savu darbību pagājušajā gadā, mēs pietaupām 3 miljonus eiro, tai skaitā 2 miljonus virzījām konkurētspējīgu piena iepirkuma cenu atbalstam. Tāpēc vēl šodien mēs varam samaksāt zemniekiem par 5% vairāk nekā vidēji valstī," — teica Normunds Staņēvičs.

Uzņēmumu Food Union izveidojis Krievijas kompānijas "Юнимилк" līdzdibinātājs izpārdod uzņēmuma partneriem Andrejs Bezhmeļņickis. Food Union pieder trīs piena rūpnīcas Latvijā (divas Rīgā, viena Valmierā), kā arī rūpnīcas Igaunijā, Dānijā, Norvēģijā un Rumānijā. Pirms sankciju kara uzņēmums apmēram pusi savas produkcijas piegādāja Krievijā, bet tagad iznākusi Ķīnas tirgū.

Ziņu lente
0