Valdība un Saeima izskatīs arodbiedrību prasības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjers un Saeimas partiju līderi, solīja izskatīt arodbiedrību prasības, taču iepriekš brīdināja, ka finansējumu piešķirs tikai uz noteiktiem nosacījumiem.

Rīga, 3. maijs — Sputnik. Valdošās koalīcijas partijas sola izskatīt arodbiedrību prasības, tomēr nav pārliecinātas, ka izdosies piešķirt lielāku finansējumu, ziņo LETA.

Premjerministrs Māris Kučinskis pēc Ministru padomes sēdes apliecināja, ka valdība un Saeima izskatīs arodbiedrību prasības, taču uzsvēra — ne valdība, ne parlaments – "naudu nedrukā".

Šogad norisinājās ļoti detalizētas sarunas ar veselības nozares pārstāvjiem, norādīja Kučinskis.

"Es domāju, mēs sapratām, kas jādara un kādam jābūt darba grafikam, lai mēs nonāktu pie risinājuma," — viņš teica, norādot, ka spēles noteikumiem jābūt skaidriem — kurus veselības aprūpes pakalpojumus valsts apmaksā, bet kurus — nē.

Partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa arī sacīja, ka arodbiedrību prasības tiks izskatītas. Vienlaikus viņa norādīja, ka, pēc koalīcijas domām, papildu līdzekļu piešķiršanu var apspriest tikai tādā gadījumā, ja turpinās reformas. Ja cilvēki iziet ielās — tas ir ļoti nopietns signāls jebkādam politiķim, tomēr finansēšanas priekšlikumi tiks izvērtēti ļoti uzmanīgi, viņa teica.

Apvienībai "Visu Latvijai!" "Tēvzemei un Brīvībai" / LNNK līdzpriekšsēdētājs — Gaidis Bērziņš arī piekrita viedoklim, ka jautājums par finansējuma piešķiršanu jāizskata reformu kontekstā.

Doma laukums Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Arodbiedrību mītiņš Doma laukumā

Arodbiedrību mītiņš notika Doma laukumā 1. maijā. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) sadarbībā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) pieprasa valdībai palielināt izdevumus medicīnai. Šogad veselības aprūpes finansējums sastāda tikai 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir divas reizes mazāk nekā vidēji ES. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām, izdevumiem veselībai ir jābūt vismaz 4,5% no IKP.

Saskaņā ar LVSADA datiem, medicīnas pakalpojumu nepieejamības dēļ valsts ik gadu zaudē aptuveni tūkstoš cilvēku no darbaspējīgo iedzīvotāju skaita.

Ziņu lente
0