Skrējēji ar paplāti: Rīgas viesmīļu maratons

© Sputnik / Оксана ДжаданOficiantu skrējiens
Oficiantu skrējiens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par godu gaidāmajai Pavasara restorānu nedēļai, kas noritēs Rīgā no 16. līdz 22. maijam, Rīgas viesmīļi sarīkoja puskilometru garu skrējienu.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik, Jeļena Kirillova. Rīgas viesmīļi mērojās veiklībā un ātrumā pašā pilsētas centrā.

Sacensībās, kas Rīgā notiek jau otro reizi, varēja piedalīties tikai profesionāli viesmīļi.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anna Blaua informēja, ka viesmīļu skrējiens pamazām kļūst aizvien populārāks — šogad tajā piedalījās jau vairāk nekā 70 darbinieki no 35 restorāniem.

Skrējiena dalībniekiem bija jāveic vairāki uzdevumi, turot rokās paplātes ar pudeli un ar ūdeni pildītām glāzēm (tiesa, glāzes bija neplīstošas). Piemēram, viņiem bija jāpārvietojas starp tuvu novietotiem galdiņiem, pēc iespējas ātrāk jāatver pudele, jānospodrina galda piederumi, jānoiet pa bluķi, jāpārvar šķēršļu josla no riepām, un pat jāpietupstas, lai paietu zem lentes. Uzvarētājam bija pēc iespējas ātrāk jānokļūst līdz klientam (t.i., finišam), izlaistot pēc iespējas mazāk ūdens.

Pasākums gan tiek dēvēts par skrējienu, taču darbā viesmīļi nekad neskrien. Arī šoreiz bija aizliegts pārvietoties skriešus, tādēļ sacensības bija sarežģītas un azartiskas.

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабег официантов
Забег официантов - Sputnik Latvija
Забег официантов

Konkursantu līdzjutēju vidū varēja manīt Latvijas kulināru un restorāna Vincents īpašnieku Mārtiņu Rītiņu, kā arī Latvijas bārmeņu federācijas prezidentu Raiti Akerblūmu.

"Šāda veida pasākumi ceļ Rīgas tēlu un popularizē restorānu kultūru. Pilsētai tie ir svētki. Šis skrējiens ļauj visiem interesentiem iepazīties ar viesmīļu darbu. Sacensības ir maksimāli pietuvinātas reālajai dzīvei, kaut gan praksē gadās grūtāk. Te ir daudz brīvas vietas, bet restorānos, parasti ir ļoti saspiesti," — teica Raitis Akerblūms, kurš jau vairākkārt ir izcīnījis gada labākā bārmeņa titulu.
Raitis pastāstīja, ka ne katrs cilvēks spēj kļūt par viesmīli: "Tas ir ļoti sarežģīts darbs, kas prasa profesionālas iemaņas, pacietību, izturību un prasmi satikt ar cilvēkiem. Jums jāprot saprasties ar klientiem un jāmīl, patiesi jāmīl šis darbs."

Raitis teica, ka viesmīļu skrējiena laikā viņš pie sevis ir izlēmis, ka nākamgad arī piedalīsies sacensībās un pārbaudīs sevi.

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабег официантов
Забег официантов - Sputnik Latvija
Забег официантов

Toties 19 gadu vecajai Veronikai, kura strādā par oficianti aptuveni gadu, vēl nāksies apgūt profesijas smalkumus.

"Tā ir lieliska iespēja iepazīties ar kolēģiem, kurus es vēl nebiju redzējusi!" — Sputnik korespondentam stāstīja Veronika, restorāna Steiku Haoss oficiante. Viņa piebilda, ka priekšvakarā strādājusi līdz vēlam vakaram, taču tas netraucēja viņai piedalīties sacensībās.

"Vai skrējiens bija grūts? Atklāti sakot, reālajā dzīvē gadās vēl sliktāk! Varbūt mums nav jāpietupstas, bet viss pārējais jādara gandrīz katru dienu," — smējās Veronika, taču atzina, ka viesmīles darbs viņai ļoti patīk. Starp citu, skrējienā piedalījās arī Veronikas priekšniecība un, pēc meitenes domām, tas lieliski saliedēja kolektīvu.

"Vienā no posmiem aizmirsu divas glāzes, nācās atgriezties, tāpēc mans rezultāts noteikti nebūs īpaši labs. Tomēr sacensības man ļoti patika — nākamgad sagatavošos labāk!" — solīja Veronika.

Viesmīļu skrējiena tradīcija parādījās XX gadsimta sākumā Francijā, lai popularizētu viesmīļa profesiju Parīzē. Mūsdienās tādi skrējieni notiek vairāk nekā 53 pasaules valstīs.

Rīgā šogad uzvaru izcīnīja omulīgā restorāna "Balzāmbārs" bārmenis Pēteris Repečko.

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабег официантов
Забег официантов - Sputnik Latvija
Забег официантов

 

Ziņu lente
0