Latvijas zvejnieki varēs zvejot sniega krabjus

© Wikipedia / VisvivaСнежный краб
Снежный краб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai zvejotu sniega krabjus pie Norvēģijas krastiem, Latvija pievienojusies Svalbāras līgumam. Tas izrādījās vieglāk, nekā vienoties ar Krieviju.

Rīga, 28. aprīlis — Sputnik. Saeimā otrajā, galīgajā lasījumā pieņemts likums par pievienošanos Svalbāras līgumam, ziņo LETA. Latvijas zvejnieki varēs zvejot sniega krabjus Barenca jūrā.

Sniega krabis sastopams Beringa un Ohotska jūrās, ka arī Kanādas un Aļaskas jūras piekrastē. Barenca jūrā sniega krabis parādījās nesen, bet jau 2013. gadā tā populācija sasniedza rūpnieciskus mērogus un paredzams, ka zvejas apjoms drīz būs pielīdzināms Kanādas zvejnieku veikumam.

Pašlaik astoņi Latvijas zvejas kuģi strādā Barenca jūrā, uz pieciem no tiem notiek arī sniega krabju apstrāde. 2014.-2015. gg. loms pārsniedza 2200 tonnas, tā vērtība – aptuveni 5,5 miljoni eiro. Tā ir perspektīva zvejniecības nozare, jo sniega krabji ir dārgs, pastāvīgi pieprasīts produkts.
Taču šī gada februārī Eiropas Komisija paziņoja, ka sniega krabju zveja ir jāsaskaņo ar Krieviju. Zemkopības ministrija norādīja, ka krabjus iespējams zvejot Špicbergenas rajonā. Šim nolūkam Latvijai ir jāpievienojas 1920. gada Špicbergenas līgumam. Visas līguma dalībvalstis saņem vienlīdzīgas tiesības zvejošanai un medībām arhipelāga ūdeņos.

Šodien Saeimā tika pieņemts lēmums, kas nosaka: Latvija ir pievienojusies traktātam un var turpināt krabju zveju Barenca jūrā.

Ziņu lente
0