"Zaķi" pret paša gribu: braucienu uzskaites sistēma strādā "kā pagadās"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā veiktā eksperimenta gaitā noskaidrojies, ka pilsētas transports cieš zaudējumus, jo e-talonu sistēma netiek galā ar braucienu uzskaiti.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Deputāts no "Vienotības" Olafs Pulks uzskata, ka e-biļetes rada zaudējumus miljoniem eiro apmērā, raksta BNN.

Elektronisko biļešu ieviešana Rīgai izmaksāja 16 miljonus eiro, bet sistēmas uzturēšana atbilstoši 2010. gada audita datiem, var izmaksāt līdz 13 miljonus eiro gadā. Tomēr problēmas sistēmā, iespējams, neļauj pilsētai saņemt daļu naudas par biļetēm.

Eksperimenta laikā no 15. janvāra līdz 14. februārim tika veikti 60 braucieni pilsētas transportā. "Rīgas satiksmes" noteikumi paredz, ka šiem 60 braucieniem būtu jāmaksā 50 eiro – kā sezonas biļetei. Tomēr elektroniskās biļetes informācija liecina, ka faktiski braucieni izmaksājuši tikai 44,05 eiro. Eksperimenta otrajā daļā, no 15. marta līdz 7. aprīlim tie paši braucieni maksāja pasažieriem vēl lētāk — 41,45 eiro. Citiem vārdiem sakot, trīs mēnešu laikā "Rīgas satiksme" sistēmas kļūdu dēļ, tikai no viena pasažiera zaudēja gandrīz 28 eiro.

Карта рижанина - Sputnik Latvija
Jaunas privilēģijas "Rīdzinieka kartei"

Eksperti noskaidroja, ka braucienu izmaksu aprēķina sistēma darbojas, kā pagadās. No 24 eksperimenta dienām tikai 7 dienu laikā braucieni maksāja atbilstoši "Rīgas satiksmes" tarifiem. 9 dienas pēc kārtas pasažieris nemaksāja par braucienu pilnā apjomā, bet 8 dienas pēc kārtas – pārmaksāja.

Rīgas domes deputāts no frakcijas "Vienotība" Olafs Pulks sacīja, ka, spriežot pēc eksperimenta rezultātiem, "Rīgas satiksmes" zaudējumi sastāda vidēji 100 eiro gadā no viena pasažiera. Tā kā katru gadu Rīgas sabiedriskais transports pārvadā apmēram 150 miljonus pasažieru, zaudējumu apjoms ir satriecošs.

Olafs Pulks atgādināja, ka 2015. gadā "Rīgas satiksme" saņēma gandrīz 93 miljonus eiro, no tiem 88 miljoni bija rīdzinieku maksātie nodokļi. Uzņēmums saņem arī Transporta ministrijas dotācijas.

Pamatojoties uz eksperimenta rezultātiem, deputāts lūdza Valsts kontroli izvērtēt uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbību.

Ziņu lente
0