Vai Krievu salas finansēšana turpināsies?

© Foto : M.StrīķisПлавучий кран на острове Русский
Плавучий кран на острове Русский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministre un Valsts kontrole strīdas par Krievu salas projekta perspektīvām. Rīgas brīvosta riskē zaudēt ES finansējumu.

RĪGA, 27. aprīlis, Sputnik. Valsts kontrole uzskata, ka projekts Krievu salā var zaudēt ES finansējumu, taču finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola skaidro, ka projektā nav gandrīz nekāda riska.

Rīgas brīvostas pārvalde apņēmās uzbūvēt salā eksporta terminālu ogļu pārkraušanai. Osta investēja salas infrastruktūrā līdz šim nebijušus 162 miljonus eiro (no tiem vairāk nekā 77 miljonus finansēja ES). 12,5 —17 metrus dziļajā ostā būs  iespējams uzņemt arī "Panamax" klases kuģus un strādāt ar Tuvo Austrumu un Āfrikas tirgiem, kā arī ar Indiju un Ķīnu. Projektu paredzēts pabeigt līdz 2018. gadam.

Tomēr pēc veiktās revīzijas VK uzskata, ka nekvalitatīvā darba dēļ var tik pārrēķināts līdzfinansējuma apjoms, un korekcija var sasniegt 100%, citiem vārdiem sakot, osta zaudēs ES investīcijas 77 miljonu eiro apjomā. Revīzija parādīja, ka pieteikumā norādītais mērķis ES līdzfinansējuma saņemšanai netiks sasniegts, turklāt osta pārtērējusi 3 miljonus eiro, ņemot vērā neprofesionālo pieeju darbiem.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Klaipēdas osta tālu krauj

Tiesa, vienošanās ar visām ieinteresētajām pusēm tika panākta tikai pēc būvdarbu uzsākšanas, kas prasīja ievērojamus papildu izdevumus, no kuriem varēja izvairīties. Zaudējumi aptuveni 1 miljonu apmērā radušies tāpēc, ka vienam no ostas uzņēmumiem tika atļauts uzbūvēt noliktavu teritorijā, lai gan bija zināms, ka tā būs vajadzīga projekta īstenošanai.

Gandrīz 17 tūkstošus eiro izmaksāja tehniskā projekta un citu aprēķinu kļūdu labošana, kaut gan tas bija jānosaka jau pirms būvniecības uzsākšanas."Kopumā, izvērtējot Rīgas brīvostas valdības darbību Krievu salas projekta īstenošanā, var vilkt paralēles ar stereotipiem par studentiem, kuri gatavojas eksāmeniem pēdējā naktī," — komentēja pārbaudes laikā konstatētos pārkāpumus Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Tomēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola raidījumā "Rīta panorāma" Latvijas Televīzijā paziņoja, ka risks zaudēt finansējumu praktiski nepastāv. Viņa uzsvēra, ka Finanšu ministrija un Satiksmes ministrija ir paveikušas lielu darbu, lai samazinātu projekta riskus.

Ziņu lente
0