Politika

Bankas meklē politiski nozīmīgas personas

© Got CreditБанковская карта на клавиатуре
Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bankas ir sākušas uzdot jautājumus klientiem par to, vai viņu ģimenē nav politiski nozīmīgu personu. Saskaņā ar banku aplēsēm, Latvijā dzīvo aptuveni 200 tūkstoši šādu cilvēku.

RĪGA, 25. aprīlis – Sputnik. Latvijas bankas ir sākušas klientu aptauju, lai atrastu politiski nozīmīgas personas, to ģimenes locekļus un cieši ar tām saistītas personas, žurnālistiem pavēstīja Latvijas komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Politiski nozīmīga persona ir cilvēks, kam pašlaik vai pērn bijusi nozīmīga loma publiskās varas aprindās Latvijā vai citā valstī. Par šādām personām tiek uzskatīts, piemēram, prezidents, valdības vadītājs, ministrs, parlamenta loceklis, augstākās tiesas tiesnesis, centrālās bankas valdes loceklis, vēstnieks, ģenerālis, admirālis vai maršals, ES kontroles iestāžu darbinieks un tā tālāk.

Banku aplēses liecina, ka Latvijā dzīvo 10-15 tūkstoši šādu cilvēku un līdz ar ģimenes locekļiem un lietišķajiem partneriem to skaits sasniedz aptuveni 200 tūkstošus. Viņiem visiem tagad nāksies aizpildīt bankas anketas un norādīt tajās datus par politiski nozīmīgām personām, ar kurām tie saistīti. Ja klients atteiksies atbildēt uz šo jautājumu vai sniegs nepatiesas ziņas, banka var pārtraukt attiecības ar klientu.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Latvijas bankai nāksies samaksāt naudas sodu – 1 miljonu eiro

Februāra sākumā Saeima grozīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu un noteica bankām pienākumu padziļināti pārbaudīt politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto personu finanses. Līdz 1.martam par politiski nozīmīgu personu tika uzskatīts cilvēku, kas nozīmīgu valsts amatu ieņem citā valstī, taču kopš 1.marta politiski nozīmīgu personu statuss tiek attiecināts arī uz Latvijas valsts augstākajām amatpersonām.

Jāpiebilst, ka šādi jautājumi anketās tika iekļauti arī agrāk, piemēram, banka Nordea tos uzdeva jau pērnvasar. Tomēr, neskatoties uz šiem drošības pasākumiem, tieši Nordea izrādījās iejaukta  "Panamas skandālā".

Ziņu lente
0