Nacionālo bibliotēku nomazgās par 110 tūkstošiem eiro

CC BY 2.0 / Vitalii Demchuk / Здание Национальной библиотеки
Здание Национальной библиотеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kultūras ministrija izsludinājusi konkursu Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumta un fasādes nomazgāšanai. Ēka nav mazgāta ne reizi kopš tās uzcelšanas.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Pirmo reizi kopš Nacionālās bibliotēkas uzcelšanas ēka tiks nomazgāta. Tas izmaksās 110 tūkstošus eiro, raksta Mixnews.

2014. gada rudenī pirms Latvijas prezidentūras ES jau sākās bibliotēkas mazgāšanas darbi, taču pēkšņi laika apstākļi mainījās, un galu galā tika nomazgāta tikai daļa logu. Vēlāk radās daudz svarīgāki darbi. Taču tagad Kultūras ministrija no jauna nolēmusi sākt uzkopšanu: Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā publicēta informācija par konkursu, kurā iespējams piedalīties līdz 23. maijam. Darbu cena – 110 tūkstoši eiro bez PVN.

Turpmāk tiek plānots bibliotēkas fasādi mazgāt reizi gadā.Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas iedēvēta arī par "Gaismas pili", atrodas pie Āgenskalna un Torņakalna robežas Rīgā. Vērienīgais projekts, kas izmaksāja vairāk nekā 130 miljonus latu, nereti tiek dēvēts par bijušās kultūras ministres Helēnas Demakovas pieminekli. Neskatoties uz nežēlīgo finansiālo krīzi, kas skāra Latviju 2008. gadā, tika uzsākti bibliotēkas būvdarbi. Tā kļuva par visdārgāko šāda tipa celtni pasaulē.

"Bibliotēkā pieejami tūkstošiem sējumu krievu literatūras, unikālas kolekcijas, Čehova arhīvs. Šeit atrodami pareizticīgo un vecticībnieku literatūras fondi. Tā ir bagātība, par kuru nez kāpēc nav pieņemts runāt," – šādi Demakova pamatoja būvdarbu nepieciešamību.

Ritēja būvdarbi, arvien dziļāka kļuva finansiālā un ekonomiskā krīze valstī, IKP Latvijā kritās par 20%, plīsa nekustamo īpašumu burbulis, bezdarba līmenis uzlidoja fantastiskos augstumos, valsts iedzīvotāji pūļiem pirka biļetes un brauca pelnīt naudiņu uz citām ES valstīm, taču bibliotēka joprojām tika celta. Daudziem šķita, ka tā ir ņirgāšanās, un "Gaismas pils" tika pārdēvēta par "Tumsas pili". Opozīcija pieprasīja būvdarbiem piešķirto budžetu atdot pensijām un pabalstiem. 2010. gadā, kad kasē naudas vairs nebija, būvdarbi tika apturēti, taču vēlāk izdevās sameklēt līdzekļus projekta turpināšanai.

2013. gadā pabeigtā monumentālā ēka daudziem nepatika. Sazvērestību teorijas piekritējiem pat šķita, ka bibliotēkā atrodas NATO lokators. Toties arhitekti un speciālisti bija sajūsmā par jauno ēku. To projektēja latviešu izcelsmes arhitekts no ASV Gunārs Bikerts. Laikā, kad projekts tika pabeigts, viņš nosvinēja 88. dzimšanas dienu.
Pašlaik bibliotēka tiek izmantota ne tikai kā grāmatu glabātuve – šeit tiek organizētas tikšanās un konferences, piemēram, "Gaismas pilī" notika partijas "Gods kalpot Latvijai" dibināšanas sapulces.

Ziņu lente
0