Šadurskis nosaucis vienu no pēcpadomju Latvijas galvenajām kļūdām

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasSkolā
Skolā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrs vēlas no jauna ieviest obligāto vidējo izglītību – tāpat kā tas bija PSRS.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Ap 2020. gadu vai mazliet agrāk vidējā izglītība Latvijā varētu būt obligāta, intervijā avīzei NRA pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Pēc viņa domām, atteikšanās no obligātās vidējās izglītības  bija  viena no lielākajām kļūdām pēc valsts neatkarības atgūšanas.

Šadurskis uzskata, ka pusaudzim jādod izvēles tiesības – mācīties vidusskolā vai profesionālajā skolā.

"Mūsu mērķis – 50% 9. klases absolventu iestājas profesionālajā skolā, otra puse – vidusskolā. Šobrīd šī proporcija ir 40 pret 60," – paskaidroja ministrs.

Politiķis atzina, ka pēdējos gados profesionālajā izglītībā ieguldīts vērā ņemams finansējums, kas nepieciešams gan infrastruktūras sakārtošanai, gan apmācību metodikas attīstīšanai. Pie tam profesionālo skolu absolventi var iegūt darba tirgū vērtīgas prasmes, kuru trūkst jauniešiem pēc vidusskolas beigšanas.

"Tāpēc arī vēlamies palielināt skolēnu skaitu, kas pēc 9. klases mācības uzsāk kādā profesionālā skolā," – intervijā pastāstīja ministrs.

Taču Kārli Šadurski uztrauc ne tikai izglītības jautājumi. Agrāk viņš pavēstīja, ka pienācis laiks kontrolēt nelojālos pedagogus un pašas skolas Latvijas. Viņš paskaidroja, ka tiek izstrādāta viņu uzraudzības ideja, un darbā piedalās Drošības policija un Izglītības kvalitātes valsts dienests. Šim nolūkam nākšoties pilnveidot Izglītības likumu.

"Latvijai nelojāls skolotājs, kura mērķis ir mūsu valsts graušana, tajā brīdī, kad inspektors ir klasē, pasniegs visu tieši tā kā vajag. Bet ir instrumenti, lai saprastu, kas ir fasāde un acu aizmālēšana un kas ir reālā situācija skolā. Tāpēc būs vajadzīgi grozījumi," – paziņoja K. Šadurskis.

Ziņu lente
0