Degvielas cenas Latvijā augs

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Pāriet pie mediju bankasРабота автозаправочной станции "Лукойл"
Работа автозаправочной станции Лукойл - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degvielas cenu salīdzinājums Baltijas valstīs liecina, ka cenu starpība Latvijā un Lietuvā ir samērā neliela, taču Igaunijā pēc akcīzes nodokļa likmes celšanās dīzeļdegvielas cena ir pieaugusi par 10 eirocentiem.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. 2016. gada februārī un martā degvielas cenas ir sākušas celties salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad degvielas cena bija zemākā pēdējo gadu laikā, aģentūrai LETA stāstīja degvielas tirdzniecības uzņēmuma "Virši-A" degvielas nozares eksperts Arnis Andrianovs.

Kopš 2016. gada janvāra naftas cenas biržā ir pieaugušas aptuveni par 20%, dīzeļdegvielas cenas – apmēram par 60 dolāriem tonnā, benzīnam – apmēram par 90 dolāriem. Rezultātā martā degvielas cenas ir pieaugušas arī degvielas uzpildes stacijās Latvijā.

Загон с коровами - Sputnik Latvija
Piena iepirkuma cenas Latvijā – zemākās ES

Eksperts pavēstīja, ka ir grūti prognozēt, kā attīstīsies situācija degvielas tirgū 2016. gadā, taču atzīmēja, ka jau pašlaik cenas Latvijas tirgū ir izaugušas. Adrianovs atgādināja, ka 2015. gada sākumā bija novērojams cenu pieaugums biržā, taču gada vidū atkal sākās cenu kritums, kas turpinājās līdz pat 2016. gada sākumam.

Degvielas cenu salīdzinājums Baltijas valstīs liecina, ka cenu starpība Latvijā un Lietuvā ir samērā neliela, taču Igaunijā pēc akcīzes nodokļa likmes celšanās dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena februārī ir pieaugusi par 10 eirocentiem salīdzinājumā ar cenām Latvijā un Lietuvā.

Jaunajā gadā – jaunas nodevas

Sputnik jau vēstīja, ka šogad degvielas cenas Latvijā ir par dažiem centiem pakāpušās.

Cenu starpība pie mums un kaimiņvalstīs no jauna lika augt "degvielas tūrismam" – pierobežas rajonu iedzīvotāji dodas uz citām valstīm, lai nopirktu benzīnu un dīzeļdegvielu, nevis suvenīrus.

Degvielas cenu palielināšanās Latvija ir saistīta ar benzīna, dīzeļdegvielas un autogāzes akcīzes nodokļa pieaugumu. No 1. janvāra benzīna akcīze ir pieaugusi no 411,21 eiro līdz 436 eiro par tūkstoš litriem, savukārt dīzeļdegvielas cena – no 332,95 līdz 341 eiro par tūkstoš litriem.

Latvijas Finanšu ministrija lēš, ka, pateicoties šīm izmaiņām, 2016. gadā valsts budžetā ienāks vēl aptuveni 12,5 miljoni eiro. Autovadītājiem šīs izmaiņas nozīmē, ka nāksies piemaksāt apmēram trīs eirocentus par litru benzīna un vienu centu – par litru dīzeļdegvielas.

Pie tam nodokļu struktūra Baltijas valstīs ir līdzīga, taču no akcīzes nodokļa Lietuvā un Igaunijā liela daļa līdzekļu tiek atvēlēti ceļu fondam (Igaunijā – 80%). Latvijā ceļu fonds ir slēgts. Ceļu remonta apmaksai tiek veltīts tikai transporta nodoklis, kas tiek iekasēts tehniskās apskates laikā.

Augstākā benzīna cena Latvijā tika fiksēta 2013. gadā, kad 98. benzīns maksāja 1,49 Ls, jeb 2,12 EUR.

Ziņu lente
0