Politika

EDSO lūdz Latvijas ĀM paskaidrot lēmumu bloķēt Sputnik

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankas"Sputnik"
Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varas iestāžu lēmums var izveidot bīstamu precedentu plašsaziņas līdzekļu vietņu atslēgšanas politikā Latvijā, pavēstīja EDSO preses dienests.

RĪGA — 1. aprīlis, Sputnik. EDSO pārstāve plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča ir norūpējusies par Latvijas varas iestāžu lēmumu bloķēt valsts teritorijā piekļuvi aģentūras Sputnik Latvija interneta vietnei domēna zonā.lv un vērsās pie Latvijas ĀM vadītāja ar lūgumu sniegt papildu informāciju par šo lēmumu.

"Esmu noraizējusies, jo (Latvijas – red.piez.) Ārlietu ministrijas darbības var izveidot bīstamu precedentu plašsaziņas līdzekļu vietņu atslēgšanas politikā Latvijā," – Mijatovičas lēmumu komentēja EDSO preses dienests.

EDSO lūgums Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam tika nosūtīts ceturtdien.

Krievijas Ārlietu ministrijas ēka - Sputnik Latvija
Sputnik slēgšana – atklātas cenzūras izpausme

Mijatoviča iesaka nebloķēt tīmekļa vietnes it īpaši situācijā, "ja tas notiek bez tiesas kontroles."

29. martā Sputnik Latvija saņēma oficiālu informāciju par sava resursa slēgšanu domēna zonā.lv. Šis lēmums tika pamatots ar ES Padomes lēmuma pārkāpumiem par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālā veseluma, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu. Valsts ĀM savu lēmumu pamatoja ar to, ka citas valsts kontrolētai informatīvajai aģentūrai neesot tiesību veikt savu darbību Latvijā.

Šodien preses konferencē arī valsts prezidents Raimonds Vējonis komentēja valdības lēmumu par Sputnik Latvija bloķēšanu domēna zonā.lv.

"Cik man zināms Sputnik nav reģistrēts Latvijā, tāpēc tas ir normāli, ka viņu darbība Latvijā tika apturēta," – viņš paziņoja.

Prezidents norādīja, ka ikvienai kompānijai, tostarp arī Sputnik ir tiesības iesniegt visus nepieciešamos dokumentus, lai reģistrētos Latvijā."

Vējonis piebilda, ka ikvienas kompānijas reģistrācijas pieteikums tiks izskatīts kopējā kārtībā.

Taču atgādināsim, ka pagājušā gada augustā varas iestādes atteica starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" pārstāvniecības reģistrāciju. Tiesas lēmums šajā lietā tiks pieņemts 5. aprīlī. Juristiem, kuri vēlējās piedalīties tiesas procesā, 14. martā tika liegta iespēja iebraukt Latvijā.

Экран с символикой Международного информационного агентства Sputnik - Sputnik Latvija
Latvijas varas iestādes bloķē Sputnik, taču mobilā lietotne ir pieejama

Aģentūras Apvienotās tieslietu direkcijas vadītājs Jevgēņijs Koroļovs pastāstīja, ka robežkontroles postenī darbinieki paņēmuši juristu pases, likuši aptuveni pusotru stundu gaidīt un pēc tam pavēstījuši, ka izsūta viņus no valsts un aizliedz iebraukt Latvijā. Savu lēmumu viņi pamatoja ar to, ka juristi apdraudot nacionālo drošību.

Koroļovs piebilda, ka robežkontroles virsnieks izsniedzis viņiem atbilstošu dokumentu latviešu valodā un krieviski paskaidrojis, ka lēmumu pieņēmusi Latvijas Drošības policija.

Savukārt aģentūra Sputnik vēsta, ka nav pārkāpusi nevienu Latvijas un ES normatīvo un tiesisko aktu punktu. Latvijas ĀM ieteica atņemt portālam sputniknews.lv domēnu.lv, jo uz starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" vadītāju Dmitriju Kiseļovu attiecinātas ES sankcijas.

Kiseļovs vēlāk atzina, ka Latvijas varas iestāžu lēmums ir īsta panika. Viņš pavēstīja, ka Sputnik Latvijā ir slēgts pēc Eiropas Savienības lēmumu brīva traktējuma, neskatoties uz to, ka EP lēmumi skar viņu personīgi, nevis aģentūru. Personīgās sankcijas pret Kiseļovu tika ieviestas 2014. gada 21. martā, kad viņš tika iekļauts to personu sarakstā, kuras, pēc ES domām, apdraudot Ukrainas teritoriālo veselumu, suverenitāti un neatkarību. ES lēmums tika pārsūdzēts ES tiesā 2015. gada maijā

Tūlīt pēc bloķēšanas informācijas aģentūra un radio Sputnik sāka ziņu resursa darbu krievu un latviešu valodās domēna zonā.com.

Sputnik - Sputnik Latvija
Tautas balss: reakcija sociālajos tīklos pēc Sputnik padzīšanas no domēna zonas .lv

Krievijas Ārlietu ministrija aicināja  EDSO pārstāvi plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos, kā arī attiecīgās starptautiskās organizācijas izvērtēt diskrimināciju, kam pakļauts aģentūras Sputnik interneta portāls Latvijā. ĀM amatpersonas nosauca šo rīcību par atklātas cenzūras izpausmi.

Sputnik (sputniknews.com) ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0