Politika

Saeimā apspriedīs garantijas izglītībai mazākumtautību valodās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāts Igors Pimenovs atgādināja, ka Latvija ir parakstījusi un ratificējusi Eiropas Padomes Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību.

RĪGA, 30.marts — Sputnik. Saeimas deputāts Igors Pimenovs ("Saskaņa") rosinājis Izglītības likumā iekļaut garantijas izglītībai Latvijas mazākumtautību valodās, aģentūrai BNS ziņo "Saskaņas" Saeimas frakcijas  konsultante Katrīna Iļjinska.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis agrāk pavēstīja, ka valdība gatavojas izstrādāt plānu pārejai uz vienotu izglītības standartu mācībām valsts valodā. Latvijā dzīvo apmēram 2 miljoni cilvēku, 44% no viņiem ir krievvalodīgie. Valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai, krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu. Trešā daļa skolu valstī ir bilingvālas, tajās apmācība notiek latviešu un krievu valodās.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs: nevajag slēgt krievu skolas

Deputāts ierosināja izdarīt grozījumus Izglītības likumā, kas garantētu apmācību mazākumtautību valodās latviešu skolās, ja šādas apmācības pieprasījums būtu pietiekami pārliecinošs. Pimenovs piedāvāja izstrādāt arī pietiekama pieprasījuma kritērijus un pieņemt atbilstošus Ministru kabineta noteikumiem. Deputāts atsaucās uz Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību 14.pantu, ko parakstījusi un ratificējusi arī Latvija.

Pašreizējais likums nodrošina izglītību tikai valsts valodā. Apmācības citā valodā tiek pieļautas tikai gadījumā, ja skolā tiek īstenota mazākumtautību izglītības programma. Ikviena pašvaldība pēc saviem ieskatiem lemj, vai bērni no mazākumtautību ģimenēm ir apmācāmi dzimtajā valodā.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija Pimenova priekšlikumu izskatīs 30.martā.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē

Ziņu lente
0