EP deputāts: Salahs Abdeslams visiem solījis priecīgas Lieldienas

© AFP 2023 / NICOLAS MAETERLINCK / BelgaПолицейское оцепление возле станции метро Мальбек
Полицейское оцепление возле станции метро Мальбек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins nolēma paieties kājām nevis braukt ar metro, kā parasti. Šajā laikā stacijās, kurām viņš parasti brauc garām, norībējuši sprādzieni.

RĪGA, 22. marts — Sputnik, Vadims Koroļovs. Andrejs Mamikins, Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas, teroristu uzbrukuma laikā piedalījās ārlietu komitejas sēdē. Viņš pastāstīja par 22. marta notikumiem Beļģijas galvaspilsētā:

Разбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов - Sputnik Latvija
Terorisma aktu sērija Briselē: sprādzienos lidostā un metro gājuši bojā 34 cilvēki

— Kad uzspridzināja Mālbekas staciju un pēc tam arī Šūmaņa staciju, tika evakuēta Centrālā stacija un izcēlās panika. Centrālajā stacijā satiekas gan metro, gan dzelzceļa līnijas. Lidostā bijis neesmu, toties tur bija  mana kolēģe Jana Tūma no Igaunijas. Viņa gatavojās aizlidot brīdī, kad atskanēja sprādziens. vēl joprojām viņa sēž autobusā lidostā. Nevienu nelaiž terminālā, tas ir bloķēts. Nevienu nelaiž lidmašīnā, jo tā ir slēgta. Šodien gaisā nepacelsies neviena lidmašīna, tas nu ir skaidrs. Pats gribēju lidot rīt. Nezinu, izdosies vai ne.

Ielās ir daudz mazāk cilvēku nekā parasti. Drošības dienests aicina visus palikt savās vietās. Visapkārt ir daudz kareivju. Agrāk viņi staigāja pāros ar automātiem, bet tagad viņu ir milzum daudz. Kā mušas virs Briseles lido helikopteri. Liels skaits policistu. Pastāvīgi skan policijas un ātrās palīdzības sirēnas. Dati liecina, ka bojā gājuši jau 23 cilvēki, taču precīzs skaits vēl joprojām nav zināms. Esmu dzirdējis runājam par 30 cilvēkiem.

- Vai savām acīm neko nenācās vērot?

— Paldies Dievam, ne. Es gribēju braukt ar metro. Nākas braukt cauru Šūmaņa un Mālbekas stacijām. Braukt mašīnā līdz Eiropas Parlamentam nozīmē patērēt pusotru stundu sastrēgumos. Ar metro – 10 minūtes. Taču es nolēmu iet kājām – pusstundu pastaigāties. Pēc tam redzēju fotogrāfijas – uz zemes guļ trīs cilvēki tajā pašā Mālbekas stacijā, kurā parasti iekāpju metro un izkāpju.

- Kas notiek Eiropas Parlamentā?

— Ārlietu komisijā bija klusuma minūte, kad tika saņemti dati par pirmajiem bojāgājušajiem. Divas reizes tehnisku iemeslu dēļ tika apturēta balsošana un ziņojumi par Albāniju, Bosniju, Hercegovinu un ES stratēģiju. Daudzi deputāti, kam vajadzēja sniegt ziņojumus, nevarēja ierasties, jo parlamenta ēka jau bija bloķēta, un viņi nevarēja iekļūt ēkā. Taču balsojumi notika. Pašlaik nenotiek nekādas ārkārtas plenārsēdes, nekas nav arī ieplānots.

- Kāpēc tieši Brisele? Uzbrukumi saistīti ar to, ka šeit atrodas ES struktūras, vai notika tāpēc, ka tika aizturēts Parīzes terorisma aktos apsūdzētais terorists?

Бельгийский солдат на станции метро в Брюсселе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sprādzienu sērija Briseles metro
-  No vienas puses, Brisele ir apvienotās Eiropas galvaspilsēta. No otras puses, šeit tika aizturēts Salahs Abdeslams, viens no 13. novembra terorisma aktu dalībniekiem, ko ilgu laiku nebija iespējams atrast. Aresta laikā viņš visiem solīja priecīgas Lieldienas. Viens no policistiem aresta laikā tika smagi ievainots, otrs atrodas reanimācijā. Jau novembrī Parīzē teroristi solīja, ka nākamā būs Brisele. Tiesa, specdienesti strādāja. Jāsaka, ka viņiem izdevies neitralizēt lielu skaitu spridzekļu, arī lidostas terminālā un metro stacijās. Taču vairāki tika uzspridzināti. Bija arī vismaz viens nāvinieks. Pašlaik gan stāsta, ka viņu skaits bijis lielāks.

- Vai deputāti var izbraukt no pilsētas vai ir jāpaliek savās vietās?

— Nē, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs ieteica ievērot piesardzību. Ja nepieciešams, lūdzu, vari iet.

Ziņu lente
0